6,5 млн. спряха стачка на пощальоните

Вдигат им заплатите от ноември с 10%, отварят магазини в станциите

6,5 млн. спряха стачка на пощальоните | StandartNews.com

София. 6,5 млн. лв. успяха да спрат стачката на пощальоните. Около 500 души, организирани от КНСБ, скандираха днес пред сградата на Министерския съвет, докато вътре течеше заседанието на кабинета. Те настояваха да си получат парите за миналата година, както и увеличение на заплатите от 10%. Час след началото на стачката стана ясно, че кабинетът е взел решение за прехвърляне на 6,5 млн. лв. от бюджета на транспортното министерство към дружеството "Български пощи", на което то е принципал. С тези пари ще се покрият задължения по заем и ще се вдигнат заплатите за ноември и декември, обясни транспортният шеф Данаил Папазов, който излезе на улицата, за да обясни лично на протестиращите решенията на кабинета. Парите е трябвало да бъдат преведени още миналата година за извършена универсална пощенска услуга през 2011 г. Правителството на ГЕРБ обаче не е направило това.

"С 10% от 1 ноември ще се увеличат заплатите на пощенските служители. Ръст на възнагражденията обаче ще има само за т. нар. експлоатационен персонал. Увеличения за администрацията не се предвиждат", уточни Папазов. И допълни, че за догодина в държавния бюджет ще бъде заложена субсидия от 17,8 млн. лв., която да компенсира универсалната пощенска услуга, извършена през 2012 г. Част от тази сума ще отиде за трайно вдигане на заплатите средно с 10% от 1 януари. В началото на октомври ще подпишем споразумение със синдикатите за увеличаването на работните заплати, увери още министърът протестиращите. Увеличението ще бъде диференцирано - по-висок процент за най-ниските възнаграждения на хората от експлоатационния персонал. Предстои да се направи ново щатно разписание, за да се изчистят разликите в заплащането на едни и същи позиции, но в различни населени места.
"Искаме гаранция, че ще видим тези пари във фишовете на хората от 1 ноември", заяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров. И обяви, че натискът ще продължи, докато не се появи черно на бяло обещаната компенсация в бюджета за 2014 г.

Транспортният министър увери още протестиращите, че съкращения не се предвиждат, а оптимизирането на персонала ще става единствено по линия на пенсионирането. "Предприемаме мерки по стабилизационна програма, която да донесе на пощите допълнителни приходи", посочи още Папазов. С различни фирми се договаря отварянето на магазини, книжарници и банкови офиси в пощенски станции в малките населени места.

Синдикати плашат с протести след дни

Масови митинги и стачки ще залеят страната след 15 октомври, ако в бюджета за 2014 г. няма мерки за повишаване на доходите. Това се закани КНСБ, откъдето заявиха, че не са доволни от социалната политика на правителството на Пламен Орешарски до момента. "Настояваме за ясна визия, че доходите на хората трябва да бъдат променени, започвайки от увеличаването на минималната заплата", заяви Пламен Димитров, президент на КНСБ. Профсъюзът настоява и за въвеждане на необлагаем минимум от догодина. Такъв обаче не се предвижда в пакета промени в данъчните закони. "Това е най-лесният и бърз начин в джоба на хората да влязат повече пари", заяви Пламен Димитров. По сметките на КНСБ данъчната мярка ще освободи около 600 млн. лв. ресурс в бюджетите на домакинствата. За въвеждане на необлагаем минимум синдикатите заявиха, че ще търсят подкрепа и от управляващото мнозинство в парламента.

За увеличение на бюджетните заплати с 10% от 1 януари, настоява още КНСБ. Друго тяхно искане е въвеждането на стимули за предприятията, които да доведат до разкриване на работни места. Едно от тях е приоритетно кредитиране на малки фирми през Българската банка за развитие, както и повече пари за субсидирана заетост.
Очаква ни тежка есен, във всички сектори има напрежение, предупреди Пламен Димитров. След пощите протести се задавали във въгледобива и транспорта, посочи той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай