61% от европейците одобряват санкциите на ООН

61% от европейците одобряват санкциите на ООН | StandartNews.com

Ако се проведе световен референдум, гласуващите в подкрепа на въведените от ООН санкции биха били с 11 пункта повече в сравнение с противниците им. 50 на сто се обявяват в полза на санкциите и 39% са против тях. Това показва последното глобално проучване на УИН/"Галъп интернешънъл". Изследването е проведено в 61 страни по света сред повече от 60 хиляди мъже и жени. Сред големите нации Индия води групата на държавите, които са на страната на санкциите, докато Китай е начело на групата държави, които са срещу тях. От изследваните 61 страни, 49 подкрепят ограничителните решения на световната организация, 11 са против и 1 е на границата между двете позиции.

ООН налага санкции по шест основни причини: непредизвикана военна агресия срещу друга държава, геноцид върху групи в дадена страна, нарушения на договори за ядрените технологии, подкрепа на терористи, отстраняване на демократично избрано правителство и нарушаването на договорите за защита на околната среда. За целите на проучването социологическата верига е направила специален индекс на подкрепата в различните страни. За България индексът е 41, което означава, че повечето нашенци одобряват политиката на ООН.

Изглежда, руснаците правят разлика между санкциите на ООН и текущите западни санкции срещу Москва. Тази хипотеза вероятно обяснява и относително високата средна стойност на подкрепа в Русия от 23%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай