6000 таксиджии на протест срещу закон

6000 таксиджии на протест срещу закон | StandartNews.com

6000 таксиметрови шофьори от цялата страна ще се включат в национален протест на 4 декември срещу промените в закона за автомобилните превози. Поправките задължават фирмите да наемат на трудов договор шофьорите или самите водачи да се регистрират като превозвачи след положен изпит. Сега масовата практика е да се преотстъпва регистрация на самонаети шофьори.

Миналата седмица депутатите от Транспортната комисия удължиха срока за влизане в сила на новите правила с още 7 месеца, за да им дадат възможност да се адаптират.

Според Спас Атанасов от Браншовата камара на таксиметровите водачи обаче "вариантът всички 40 000 шофьори да станат превозвачи е глупав, защото администрацията няма да може да се справи". Той обеща колегите му да не блокират София, а да протестират "културно". Шофьори от Добрич пък излязоха на бунт срещу винетките. Те дадоха за пример Румъния, където винетката струва 55 лв., а пътищата им са по-добри от нашите. Управляващите предвиждат през 2016-та годишната винетка за леки автомобили да се увеличи от 67 на 97 лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай