$6 милиона за китара на Кърт Кобейн

В търга "Музикални икони" са били продадени вещи и на Принс, Джони Кеш и Елвис Пресли

$6 милиона за китара на Кърт Кобейн | StandartNews.com

Китарата на Кърт Кобейн, на която покойният музикант от „Нирвана“ свири по време на култовото изпълнение на групата в „MTV Unplugged“ през 1993-а, е била продадена на търг за рекордните 6 милиона долара, предадоха от Variety.

Акустичният концерт на „Нирвана“ беше заснет и след смъртта на Кобейн пуснат по телевизията. Шоуто донесе на групата награда „Грами“ през 1996-а за най-добро алтернативно изпълнение.

Купувачът, който е присъствал лично на търга, организиран от къщата „Джулиънс окшънс“ в Бевърли Хилс, е австралийският предприемач Питър Фрийдман. Той е основател на компания за производство на микрофони. Фрийдман е получил още оригиналния калъф на инструмента, използван на половина пакет със струни, три перца и велурена чанта със сребърни лъжица, вилица и нож.

Други продадени вещи, свързани с „Нирвана“, са били подписан от групата плакат ($56,250), камерата и негативите от фотосесията на бенда през 1992-а за списание Spin, заедно с няколко подписани копия (общо $35,200), както и дузина пасове за концерти ($512 на парче).

На търга, озаглавен „Музикални икони“, са се продали още китара, на която е свирил Принс ($563,500), китара на Джони Кеш, подписана от колегите му от The Highwaymen ($57,600), ръчно написаните лирики на Ноуъл Галахър от „Оейсис“ за албума от 1995-а „(What’s the Story) Morning Glory?“ ($22,400), както и колата на Елвис Пресли Lincoln Mark V Coupe от 1977-а ($62,500).

Най-скъпата китара в историята до сега беше тази на легендарния Дейвид Гилмор от „Пинк Флойд“. Тя беше продадена с благотворителна цел от музиканта за близо 4 милиона долара на търг през юни 2019-а.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай