5 лева плащат гърци за литър оцет от арония

Никола Попов

5 лева плащат гърци за литър оцет от арония | StandartNews.com

Петричкият еколог Никола Попов не спира с успешните експерименти с лечебния плод арония. Тази година хит сред петричани и най-вече сред гърците, които идват на пазар в южния град, е арониевият оцет. Комшиите от Гърция броят по 5 лева за литър от стоката, тъй като е чудесна подправка за ястията и помага за лекуването на различни болежки.

„Има и един много добър ефект този оцет. Топи мазнини. За отрицателно време жена в едно петричко село свали над 10 килограма. Може да се пият по 100 грама отвара на ден – оцет, захар и вода. Аз друг оцет не ползвам, все повече петричани търсят продукцията ми. Гърците отдавна са ми редовни клиенти", твърди производителят арониеви фиданки, сироп, компот, сладко, вино и оцет от арония. Прави и чай от листата на плода. Интересът на гърците накара десетки петрички земеделци да отглеждат такива фиданки. Те засадиха в последните години по 50-100 дръвчета и предлагат продукцията си на пазара в Петрич.

„Всички са доволни. Дори и в Благоевград вече садят арония, макар климатът там да не е най-подходящият. Доскоро правех вино, гърците го купуваха по 10-15 лева за литър. Но сега залагам основно на оцета. В момента съм напълнил бидоните с близо 400 литра от вълшебния и лечебен оцет. Защото имам много заявки от региона и Гърция", твърди Никола Попов.

Основните му клиенти са гърците. С всяка изминала година интересът на нашенците към този плод също се увеличава. Оцетът прочиства организма и освежава. От аронията се печели добре, това растение нито се пръска, нито се реже, а има 60 години живот. Помага при лечението на много болести. Фиданките струват между 3 и 5 евро за бройка. Аронията вирее отлично и в южната ни съседка, но там цената е доста по-висока - между 7 и 15 евро за дръвче. Затова напливът в Петрич за това растение е огромен от страна на комшиите ни. Периодът на засаждане на аронията е между ноември и март. Най-важното е, че то съдържа много полезни вещества, има много йод, който помага за гуша, полезно е за диабетици, за лечение на сърдечни проблеми, нормализира кръвното.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай