5500 студенти запълниха Боровец за празника

5500 студенти запълниха Боровец за празника | StandartNews.com

Боровец. Най-старият български зимен курорт Боровец е запълнен за студентския празник. Според Благовестка Томова, председател на Сдружението на хотелиерите в Боровец всички хотели са заети почти на 100%. В най-големия хотел "Рила" са се настанили вече 1350 гости за специалния уикенд, а в целия курорт са настанени над 5500 студенти при обща леглова база от 6000. Същата е ситуацията и за идния уикенд, когато стартира и официално ски сезона в курорта. Феновете на белите спортове вече са си резервирали отрано стаи, за да могат в събота (14 декември) да са от първите, които ще подкарат ските по пистите и ще се включат в мегапартито „Огън и лед", което ще се води от Камен Воденичаров. За деня на откриването картите за лифтовете ще са на половин цена от 27 лв за възрастни, а без пари ще се кара на осветление и малчуганите ще се обучават безплатно в „Борокидс парк".

Доста силно вървят записванията за Коледните и Новогодишните празници в хотелите в курорта- отбелязан е 16-процентен ръст на нощувките за Нова година спрямо миналата 2012/2013 и още по-голям при коледните резервации. Повечето от туристите, резервирали нощувки за новогодишните празници, са го направили директно, малко по-малък е процентът на заявките през туроператори, като основните записвания там идват от Великобритания и Русия.

Най-голям ръст на записванията за ски-почивка в Боровец бележат балканските ни съседки – Македония, Сърбия, Румъния, Македония и Гърция, като най-активни в това отношение са македонците – 1,5 пъти повече спрямо миналата година.

От курорта разкриха, че добрата новина за тях е завръщането на британците в Боровец. Въпреки отлива на британски туристи по време на най-тежките години на икономическата криза, тази година резервациите от Острова бележат ръст от 15%, запитванията от Турция също са се увеличили значително, както и интересът от Израел. Навлизането на нови туроператори от Русия е предпоставка за прогнозиран ръст на резервациите и от там.

В Боровец очакват предстоящият зимен сезон да бъде доста интензивен и от спортна гледна точка и за пореден път ще постави курорта на картата на международните състезания по ски, предизвиквайки световен интерес.

На 15 и 16 февруари курортът ще бъде домакин на Европейската купа по алпийски ски за мъже 2014 г. Най-добрите ски алпийци в света ще се съберат за последна тренировка преди олимпиадата в Сочи. Състезанието ще се проведе на писта Попангелов, като това по никакъв начин няма да възпрепятства останалите скиори, избрали Боровец за сезона.

Освен подготовката за голямото събитие, концесионерът на пистите в Боровец продължава мащабната си инвестиционна програма на обща стойност 40 млн. евро. Новият сезон ще изненада особено приятно почитателите на зимните спортове като намали опашките пред лифтовете и улесни достъпа до лифтовите съоръжения – благодарение на новата система с безконтактно преминаване и откриването на две нови каси за продажба на лифт карти и билети – близо до долна станция на лифт „Мартинови бараки" и в хотел „Рила".Лифт картите ще може да се презареждат през интернет - друго голямо удобство за гостите на Боровец.

Друго приятно нововъведение е преместването на най-модерната атракция в Боровец – Borosport Snow Park – в горната част на писта "Попангелов". Това ще осигури още по-добра видимост на виртуозните изпълнения на майсторите на скоковете и ще вдигне адреналина в скоковете и препятствията, каго ги направи още по-сложни и интересни. Паркът ще има три зони на трудност – за начинаещи, средно напреднали и експерти на фрийстайла, като ще преобладават по-леките «фамилни» предизвикателства.

Мястото на стария терейн парк в горната част на "Ястребец 3" се освобождава като писта и ще може да се ползва за тренировки на отбори, по-малки по мащаб състезания, както и за свободно каране.

За феновете, които нямат възможност да присъстват на място в парка, са на разположение две уеб камери, които непрекъснато следят какво се случва там. С тях камерите с висока резолюция, подаващи картина от пистите в курорта директно към сайта на Боровец www.borovets-bg.com, са общо девет. Все още могат да се направят резервации с 10% отстъпка за за хотел „Рила" за периода 15-26 декември, като условието е да се платят 100 % до три дни след резервацията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай