54 чаши в наздравица за 27 Златни сватби в Харманли

54 чаши в наздравица за 27 Златни сватби в Харманли | StandartNews.com

Хасково. „Само с взаимно доверие човек може да гради добър семеен живот". В Деня на християнското семейство това е житейския съвет на най-възрастната двойка, която отпразнувала своята Златна сватба през 2013 -та година в южния град.

Семейството преподаватели Петрана и Тодор Попови вдигнаха празничната наздравица заедно с още 26 беловласи двойки с 50-годишен юбилей от заветното „ Да". Традицията в Харманли е вече с 13-годишна история. Тя се отбелязва всяка година на 21-ви ноември по инициатива на местната организация на Демократичния съюз на жените и общината.

„Извървях 500 км. и 30 години, за да срещна мъжът на живота си, но днес се обръщам назад и знам, че всичко си е заслужавало", казва 80-годишната Петрана, който е от Северна България за съпруга си Тодор, когото срещнала в Харманли като млада учителка по литература по разпределение.

Двамата се взели по любов в далечната 1963 година. Спомнят си, че церемонията по подписването в гражданското била по-рано от празника. Него го оставили за заветната дата по онова време 9-ти септември. Разпънали масите направо на площада и посрещнали много гости.
След половин век заедно двамата се радват на дъщеря и две внучки. Горди са, че са един до друг и сега. Младите съветват да избягват да се ревнуват, а повече да споделят един със друг и тревогите и радостите си.

Друга от тайните за задружния живот и разбирателството в семейството е мъжът и жената да възпитава така децата си, че никога да не застават мненията им пред тях едно срещу друго.

„Моята булка и днес си е хубава. Най-съм и благодарен, че ме изтърпя през годините. Така ако живеем още 50 години с нея-екстра ще е!", възкликва математикът и бивш директор на Харманлийската гимназия Тодор Попов.

Двамата със съпругата му се включиха и в общата снимка на Златните двойки, която ще им е подарък за спомен Демократичния съюз на жените.

От общината двойките получиха сувенири като комплимент, че са пазили половин век семейните ценности. Разрязаха и празнична сватбена торта.

Най-емоционалния подарък обаче бабите и дядовците получиха от внучетата от детската градина „Пролет", които им пяха и танцуваха.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай