50 милиона за БГ Лувъра

Покойният Абрашев подписал неизгоден договор с клуба на Джаро

50 милиона за БГ Лувъра | StandartNews.com

"Записките по "българските Лувъри" не могат да продължат 8 години - за толкова Захарий Стоянов е написал своята книга. Просто не разполагаме с това време. Наследството, което получихме, има редица отблъскващи примери за некомпетентност и безотговорност. В областта на националната култура такъв шокиращ пример е т. нар. проект БГ Лувър", каза вчера Петър Стоянович като увертюра към темата за бъдещата национална галерия, която все още няма име. Според него обаче няма никакво съмнение, че именно Квадрат 500 е нейното място. Че вече не се говори за задвижване на проекта, а за неговото спасяване. Че най-оптимистичната дата за откриване е есента на 2014-та. Стоянович беше поканил академик Светлин Русев, който ръководи елитна работна група от експерти, галеристи и художници. Те консултират концепцията за експозицията. Светлин беше категоричен - в България има достатъчно артефакти, които да бъдат изложени.

Стоянович припомни, че приемствеността е задължителна за модерната държава на XXI век. "Същевременно тя не е универсално лекарство срещу безотговорността, нито е оправдание за тревожещото отсъствие на комплексна политика за изграждане на големия музей, обвързана с реални срокове и конкретно финансиране. В цивилизования свят, към който искаме да принадлежим, така не се прави. Кабинетът на Орешарски е тук, за да прекрати веднъж завинаги порочната практика, наложена от предишното правителство, което представяше обещаното за изпълнено, а планираното за платено", каза Стоянович. Той и екипът му вече са дефинирали досегашните проблеми. Експозиционният план е в подготвителна фаза за разлика от ремонта. Все още никой не знае какво и как ще се експонира в БГ Лувъра. Не е имало яснота дали под покрива на бъдещата национална галерия ще съжителстват една или две инстутиции. Сега министърът и експертите му са категорични: под едно ръководство ще бъдат обединени две художествени течения - за българското и чуждестранното изкуство. Не е говорено обаче за подготвени специалисти, които да управляват компютърната система в сградата. Особено сложен е казусът с Южното крило, където е клубът на Джаро. Покойният Абрашев е подписал десетгодишен договор, в който няма клауза за неговото прекратяване. Така че до финала му има още година. Смешният наем, който плащат собствениците, е 3000 лева на месец. А през Южното крило се влиза в двора на музея.

"Влагата след ремонта би убила всяко произведение на изкуството. Не мога да си позволя престъпна безотговорност да експонирам при тези условия. Периодът за стабилизиране на микроклимата е не по-малко от 12 месеца", уточни Стоянович.

Целият проект ще излезе не по-малко от 50 милиона лева, като досега сметката е за 28. За Южното крило ще бъдат употребени вече отпуснатите 4 милиона. Поне още 10 милиона обаче ще глътне неговото довършване - те трябва да дойдат от Европа или от бюджета, но са заложени в него само пожелателно. За интериорите и цялостното обзавеждане на експозиционните площи ще бъдат похарчени още между 8 и 14 милиона, които също се очакват от Европа или от държавата. "Трябва да се финансират постаменти за скулптури, мебели за интериора и двора, специфични оцветявания за зали, осветление, видеостени и т.н. Всичко това не беше обезпечено и следва да се пресмята тепърва. Никой и никога не е мислил - поне в самото министерство няма следи от подобен интелектуален напън. Предстои борба и допълнителни разходи и по един друг тежък проблем, който е държан скрит от медии и общество. Това е необходимата втора дезинфекция на картините. "Чистите" могат да се заразят повторно. Между тях са тези от така наречения музей на тоталитарното изкуство и възрожденските артефакти, които се пазят в Криптата", уточни Стоянович.

Новият музей ще има три входа - сегашният срещу "Свети Александър Невски", едновремешният на МЕИ срещу паметника "Левски" и на Южното крило, откъдето ще се влиза в двора.

"Така че музеят ще бъде открит за посетители през следващата есен само ако основната реконструкция завърши до август 2013-та, ако се осигури ръководство и персонал за единна галерия, ако техническите параметри на свързването на сградата с околния свят се изпълнят (ток, вода, парно и т.н., за да се стигне до Акт 16), ако помещенията изсъхнат и завърши дезинфекцията на картините. Няма значение кой министър ще открие новата национална галерия - тя остава за България. Не страдам от фикс идеята аз да прережа лентата". Стоянович коментира и протестите на улицата.

"Много от исканията са справедливи. Спасителните мерки на премиера Пламен Орешарски в голямата си част отговорят на тях. Демокрацията е именно в това - да искаш промяна в рамките на закона".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай