5 рецепти за вълшебна баница

Вити, наложени, сладки или солени, домашно точени или с готови кори

5 рецепти за вълшебна баница | StandartNews.com
  • TasteAtlas: Българската баница - най-доброто тестено изделие в света

Енциклопедията за най-добрите вкусове по света TasteAtlas извади каталог с над 10 000 храни и напитки - популярни, както и забравени вкусове и аромати на градове, региони и села по света. Сега в обсега на вниманието му попада и българската баница.

"Баницата е традиционно българско ястие, което се приготвя чрез напластяване на листове от намаслено фино тесто със смес от яйца, кисело мляко и бели сирена, за да се получи простата и класическа версия на ястието. Освен с класическия пълнеж от сирене, тази баница може да се приготви с безброй различни пълнежи, както солени, така и сладки", пише TasteAtlas, цитиран от dir.bg.

Кой не е опитвал и не пази скъп спомен за вкусната баница на баба или мама, навита красиво в тавата, топла и благоуханна, мекичка отвътре и с хрупкава коричка?

Вити, наложени, сладки или солени, домашно точени или с готови кори, дърпани, къпани и т.н., те са любима част от менюто ни.

Домашна дърпана със сирене

Продукти: около 370 гр. брашно, 250 милилитра вода, 1 ч.л. сол, по 1 супена лъжица олио и оцет, 150 мл. олио, около 300 грама сирене, 2 яйца

Приготвяне: Смесвате водата със солта, олиото (1 с.л.) и оцета. Разбърквате докато се разтопи солта. Прибавяте на части брашното иомесвам меко, много приятно на допир тесто. В тава изсипвате олиото (150 мл.). Разделяте тестото на 6 равни части. Сплесквате ги леко и ги слагам в тавата. Обръщате ги, за да има олио от всички страни. Оставяте ги така за половин час. В подходяща купа натрошавате сиренцето, слагате яйцата и разбърквате. Подготвяте и подходяща тава за печене на баницата (аз използвах тавата на фурната - тя ми е най-удобна).

Взимате едната кора и започвте да я дърпате с въртеливи движения, след това поставям на масата и внимателно дърпате от средата към краищата.

Дърпате докато се получи прозрачна кора. Поръсвате с малко от яйчената смес и напръсквам с малко от олиото, което е в тавата. Навивате внимателно на руло, а след това на охлюв. Напръсквате дърпаната баница с много малко олио и я слагам в предварително загрята на 180 градуса фурна докато стане златиста.

 

 

С праз

Продукти: кори - 1 пакет готови (от фините) праз - 3 стръка, олио - 30 мл., вода - 30 мл., зехтин - 2 с.л., сол - на вкус, червен пипер - на вкус, джоджен или мента - на вкус

Приготвяне: Почистваме и нарязваме праза на дребно. В тенджера слагаме зехтина  и леко задушаваме праза. Когато започне да омеква му добавяме водата и изчакваме тя да се изпари.

Овкусяваме го с подправките на вкус. Приготвяме корите. Всяка кора намазваме с зехтин  и малко от плънката.

Навиваме на руло и подреждаме в намазнена тавичка, като леко сбутваме корите, за да станат по-пухкави. Отгоре отново ги мажем със зехтин. Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за 30 мин.

 

 

Пататник по златоградски

Продукти: 600 гр. картофи, 150 гр. сирене, 100 гр. масло, 60 гр. ориз, 1 яйце, 180 гр. бяло брашно, сол, джоджен и черен пипер на вкус.

Приготвяне: Обелените картофи се настъргват на ренде. Прибавят се свареният ориз, яйцето, сиренето маслото и подправките. Замесва се тесто и се разточват две тънички кори. Едната кора се слага на дъното на предварително намаслена тава. Слагаме плънката, разстиламе я равномерно навсякъде. Втората кора слагаме отгоре и печем върху печката. Щом се изпече от едната страна, обръщаме да изпечем и другата страна. Пататника се сервира топъл.

 

Клин със спанак

Продукти: 300 гр. бяло брашно, 100 гр. краве масло, 200 гр. сирене, 150 гр. ориз, 300 гр. спанак (може и с коприва, лобода или скрипалец), 5 гр. сол, 2 яйца.

Приготвяне: Изчистеният от корените спанак се измива със студена вода, нарязва се наситно и се задушава с малко масло. От полусвареният ориз, задушеният спанак, сиренето, яйцата и солта се приготвя смес. От брашното се замесва тесто за баница. Разточва се кора. Поставяме я в намаслена тава, върху нея изсипваме плънката и отгоре се слага втора кора. Пече се върху печка. Щом се изпече от едната страна се обръща и се пече от другата страна. Сервира се топъл.

 

 

Тиквеник

Продукти: 2 пакета фини кори, 1/4 тиква (по-едра), 1 чаена чаша орехови ядки, 1,5 чаени чаши захар, 1 чаена лъжичка канела на прах, 1 чаена чаша олио, пудра захар за поръсване.

Приготвяне: Настържете на едро ренде обелената от кората тиква, сложете я на огъня заедно с половината от олиото и половината от захарта, добавете и 1/2 кафена чашка вода. Оставете я да се задушава на тих огън и разбърквайте от време навреме. Когато се получи гладко пюре, дръпнете настрани да поизстине. В дълбока чиня смесете останалата захар, едро счуканите орехи и канелата. Останалото олио сложете в чаша. Разстелете лист от корите, поръсете с 1 супена лъжица олио, покрийте с друг лист и отново с олио. После наръсете с орехова смес. Сложете в единия край от тиквеното пюре и завийте на руло. Наредете получените рула в намазана с олио тавичка. Намажете ги с олио и опечете тиквеника в умерена фурна. След като поизстине го нарежете и поръсете с пудра захар.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай