Петък,

47 нови влака пуска БДЖ

От: Failed to load user -
2446
47 нови влака пуска БДЖ
A
A
A

София. 47 нови влака пуска "БДЖ-Пътнически превози" от неделя, 15 декември, когато влиза в сила новото разписание. Само край София ще бъдат пуснати 12 нови пътнически влака. Сутрин от столицата до Радомир ще се движи един допълнителен влак. Нова композиция ще пътува всяка сутрин и от Перник за София, а през работните дни - от София за Костенец. Следобед между столицата и Лакатник ще се движат още два пътнически влака, които ще бъдат удобни за учениците в региона. Две нови композиции БДЖ пуска и от София до Банкя.

Новият график за движение на влаковете драстично подобрява и връзката с Добрич. За целта се възстановява движението на директните вагони - един спален и два седящи, по маршрута София - Добрич - Кардам и обратно.
Допълнителни влакове ще пътуват и между Стара Загора и Карлово, Пловдив и Карлово, Стара Загора и Пловдив, Царева ливада и Габрово, Кюстендил и Радомир, Мездра и Враца, както и между Хисар и Долна махала.

От неделя с новия график за движение на влаковете ще бъдат удължени и маршрутите на някои композиции. Един влак вместо от Радомир ще тръгва от Перник за Кюстендил. Два влака вместо от Мездра ще потеглят от Враца за Плевен, а един - вместо от Мездра ще тръгва от Враца към София. Удължени маршрути имат още 11 композиции, 6 от които вместо до Карнобат вече ще пътуват от Варна до Бургас.

Превозът на пътници ще се извършва с общо 606 влака, от които 24 международни, 79 бързи, 148 пътнически и 355 крайградски влака.

Китайски вагони за БДЖ

България разчита да привлече големи китайски инвеститори в инфраструктурните проекти. Това заяви транспортният министър Данаил Папазов при посещението си в Чунцин, Китай, цитиран от БНР. Папазов е член на официалната делегация, водена от председателя на НС Михаил Миков. Според него с китайски капитали могат да се изградят тунелът под Петрохан, магистрала "Черно море" и да се модернизират големи участъци от жп линията София-Варна. Ние се интересуваме изключително много от доставката на пътнически вагони за БДЖ и възможностите за тяхната поддръжка. Разговори за това предварително са водени няколко пъти и се надявам сега да доразвием тази тема, каза още Папазов. Редица български стоки могат да присъстват по-осезаемо на китайския пазар, каза председателят на НС Михаил Миков, който откри бизнес форум в Чунцин. Такива са нашите вина и розовото масло. Бизнесмени от 23 наши фирми придружават делегацията в Китай. Те се надяват да заинтригуват китайския пазар и с наши храни, туристически маршрути, строителство, фармация и застраховане. По време на посещението ще бъде подписан Протокол за фитосанитарните изисквания за износа на царевица за Китай.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички