47 нови влака пуска БДЖ

Възстановяват директната връзка София - Добрич, удължават маршрута на много композиции

47 нови влака пуска БДЖ | StandartNews.com

София. 47 нови влака пуска "БДЖ-Пътнически превози" от неделя, 15 декември, когато влиза в сила новото разписание. Само край София ще бъдат пуснати 12 нови пътнически влака. Сутрин от столицата до Радомир ще се движи един допълнителен влак. Нова композиция ще пътува всяка сутрин и от Перник за София, а през работните дни - от София за Костенец. Следобед между столицата и Лакатник ще се движат още два пътнически влака, които ще бъдат удобни за учениците в региона. Две нови композиции БДЖ пуска и от София до Банкя.

Новият график за движение на влаковете драстично подобрява и връзката с Добрич. За целта се възстановява движението на директните вагони - един спален и два седящи, по маршрута София - Добрич - Кардам и обратно.
Допълнителни влакове ще пътуват и между Стара Загора и Карлово, Пловдив и Карлово, Стара Загора и Пловдив, Царева ливада и Габрово, Кюстендил и Радомир, Мездра и Враца, както и между Хисар и Долна махала.

От неделя с новия график за движение на влаковете ще бъдат удължени и маршрутите на някои композиции. Един влак вместо от Радомир ще тръгва от Перник за Кюстендил. Два влака вместо от Мездра ще потеглят от Враца за Плевен, а един - вместо от Мездра ще тръгва от Враца към София. Удължени маршрути имат още 11 композиции, 6 от които вместо до Карнобат вече ще пътуват от Варна до Бургас.

Превозът на пътници ще се извършва с общо 606 влака, от които 24 международни, 79 бързи, 148 пътнически и 355 крайградски влака.

Китайски вагони за БДЖ

България разчита да привлече големи китайски инвеститори в инфраструктурните проекти. Това заяви транспортният министър Данаил Папазов при посещението си в Чунцин, Китай, цитиран от БНР. Папазов е член на официалната делегация, водена от председателя на НС Михаил Миков. Според него с китайски капитали могат да се изградят тунелът под Петрохан, магистрала "Черно море" и да се модернизират големи участъци от жп линията София-Варна. Ние се интересуваме изключително много от доставката на пътнически вагони за БДЖ и възможностите за тяхната поддръжка. Разговори за това предварително са водени няколко пъти и се надявам сега да доразвием тази тема, каза още Папазов. Редица български стоки могат да присъстват по-осезаемо на китайския пазар, каза председателят на НС Михаил Миков, който откри бизнес форум в Чунцин. Такива са нашите вина и розовото масло. Бизнесмени от 23 наши фирми придружават делегацията в Китай. Те се надяват да заинтригуват китайския пазар и с наши храни, туристически маршрути, строителство, фармация и застраховане. По време на посещението ще бъде подписан Протокол за фитосанитарните изисквания за износа на царевица за Китай.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай