Неделя,

400 родолюбци в битка за Плевен

От: Администратор -
2949
400 родолюбци в битка за Плевен
A
A
A

Плевен. Над 400 българи, руснаци и румънци участваха във възстановката на последните боеве за Плевен от Руско-турската война през 1877 г. на историческия мост на река Вит. Представители на клубовете "Традиция" и гости от Румъния и Русия пресъздадоха една от решаващите битки за освобождението на града по повод обновяването на стария порутен мост по проект на община Плевен за развитие на културния туризъм. Всички участници използваха автентични оръжия от епохата, заредени с халосни патрони, и бяха облечени в костюми, които се пазят в музеи и частни колекции.

На това място Осман паша, ранен, капитулира заедно с армията си, като предава сабята си на руския генерал Ганецки. Това е първата възстановка на историческото събитие от преди 135 години, каза Ива Радоева, управител на Студио „Златен век", което организира проявата.

Известният актьор Калин Сърменов участва във възстановката в ролята на Осман паша. "Ако продължим да разсъждаваме по такъв начин, ще запазим усещането за идентичност българска. Изключително е важно за младите да излязат малко от черупката на тези сложни машинки, които непрекъснато се появяват", коментира директорът на Сатиричния театър. 

"Урок по родолюбие", нарече възстановката бившият офицер Станчо Джумалиев, който изпълни ролята на руския генерал Ганецки. "Да научат хората. Да си припомнят тези, които знаят, а тези, които не знаят, да издигнат своето самочувствие на горди българи със своята история", призова той.

След възстановката в къщата-музей „Цар Освободител" беше показан историческият епизод, когато руският император Александър Втори лично връща сабията на турския военачалник в знак на признание на неговите качества.

Историческата възстановка „Освобождението на Плевен" е една от финалните дейности при реализацията в партньорство с Областна администрация - Плевен, на „Комплексен проект за развитие на устойчив туризъм в Община Плевен", осъществяван по ОП „Регионално развитие". 

Комплексният проект за развитие на устойчив туризъм в регион Плевен включва още реновиране сградата и прилежащите площи на Панорама „Плевенска епопея 1877-78 г.", благоустрояване на околното пространство на късноантична крепост „Сторгозия" в местност „Кайлъка", както и ремонт и реставрация на исторически мост и Паметник на победата при с. Ясен. Студио „Златен век" ЕООД - София, ще реализира в рамките на проекта и възстановката „Един ден в антична крепост „Сторгозия" на 27 септември - Международния ден на туризма.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички