4000 стажанти трупат опит с европари

4000 стажанти трупат опит с европари | StandartNews.com

Вече 15 са отворените схеми по новата ОП "Развитие на човешките ресурси". Тя стартира през ноември м.г. и е първата от новия период 2014-2020 г. с вече реално изпълняващи се проекти и направени плащания. "До края на годината очакваме да има и възстановяване на средства от Европейската комисия", съобщи за "Стандарт" зам.-министърът на труда Зорница Русинова. Бюджетът на обявените 15 процедури е за близо 590 млн. лв., а проектите, които вече се изпълняват, са за 160 млн. лв. По тях вече са разплатени 27 млн. лв.

С приоритет за наемане във фирмите са младежи и безработни над 54 години

Близо 4000 стажанти вече са започнали първа работа по схемата "Младежка заетост", която стартира още м.г. Те са назначени от над 300 работодатели. Съвсем скоро тази бройка ще нарасне значително, тъй като след края на лятото бюрата по труда в страната са залети с нови заявления от бизнеса. В момента се подбират подходящите младежи, които трябва да преминат интервюта в конкретни фирми. Към края на октомври в бюрата по труда са получени над 7000 заявки на фирми за близо 25 000 работни места. Кандидатстват както работодатели с по едно-две работни места за стажанти, така и големи компании с клонови мрежи в цялата страна, казват от социалното министерство. Бюджетът по схемата е 35 млн. лв. и е планирано от нея да се възползват 8000 младежи.

В ход са и две грантови схеми, насочени към работодатели. Едната е "Активни" и тя дава възможност младежи между 15 и 29 години, които нито учат, нито работят, да бъдат мотивирани да започнат да търсят работа. Преди това, чрез неправителствени организации работодатели или трудови посредници, те ще бъдат насочени да придобият професия. А тези, които нямат завършено средно образование, имат възможност да се върнат в образователния процес, след което да започнат да си търсят работа. Към момента 196 са подадените проекти от неправителствени организации и фирми, които са в период на оценяване. Очаква се в началото на декември да са ясни проектите, които ще бъдат финансирани.

Голям интерес предизвика схемата "Ново работно място", която стимулира работодателите от частния сектор да наемат безработни за срок до 1 година с обучение. Освен това на фирмите се осигурява финансиране и за закупуване на оборудване, обзавеждане, дълготрайни нематериални активи и стопански инвентар за новоразкритите работни места. С приоритет са проектите за разкриване на работни места за младежи, както и за безработни над 54-годишната възраст. Схемата стартира през юни и вече има получени над 1700 проекта. Поради големия им брой оценката върви по-бавно и първите одобрени ще са ясни до края на декември. "За да удовлетворим големия интерес, след решение на Комитета за наблюдение бюджетът на схемата беше увеличен от 40 млн. лв. на 100 млн. лв.", съобщи зам.-министър Русинова. Така от тази схема ще се възползват 7500 безработни при първоначално предвидени 3000 души. А над 6000 от тях ще придобият нова или ще повишат професионалната си квалификация.

80 млн. за по-добри
условия на труд

До края на ноември ще стартира схема, която дава възможност на работодателите да подобряват условията на труд в предприятията и да насърчават мобилността сред работниците. Тя е за 80 млн. лв. и до дни ще се обявят насоките за кандидатстване за публично обсъждане, а през декември да бъде отворена и за кандидатстване. Проекти ще се набират до началото на февруари 2016 г. Освен за подобряване условията на труд по схемата ще се подпомагат работодатели да организират и транспорта на своите служители, ако живеят в други населени места, като се поемат пътните разходи за определен период от време. Ще се финансират и проекти за социални иновации във фирмите. "При предишния програмен период интересът от страна на фирмите да участват с проекти по схемата "Социалните иновации" не беше особено голям, затова решихме тази дейност сега да я съчетаем с другите две инициативи - мобилност и подобряване условията на труд", обясни Зорница Русинова.

През ноември ще стартира и инициатива, която ще бъде изпълнявана от Агенцията по заетостта чрез предоставяне на работодатели на ваучери за обучение и последващо наемане на млади безработни. Тя е на стойност 115 млн. лв. В случай, че не е необходимо провеждане на обучение, безработните младежи ще бъдат директно насочвани към подходящи за профила им работни места. 81 млн. лв. за същите мерки ще бъдат насочени за хората над 29-годишна възраст, като с приоритет са тези над 54 г. По двете инициативи работодателят само със заявка в бюрата по труда ще обявява свободните работни места.

150 общини с одобрени
проекти за лични асистенти

До края на март 2016 г. ще продължи изпълнението на схемата "Нови алтернативи", която е с бюджет от 65 млн. лв. Тя е продължаване на "Личен асистент" от предишния програмен период, но сега не само като социална услуга за хората с увреждания, а и комбинирана със здравна услуга. По нея са обхванати 14 000 хора с увреждания.
Паралелно с това е отворена и схемата "Независим живот", която е за 150 млн. лв. и отново е насочена към хората с увреждания. По нея с проекти кандидатстват общините и вече има 81 сключени договора в изпълнение, като общините вече са започнали да получават и авансовото си финансиране. И тук услугата е комбинирана - социално-здравна с възможност за почасово мобилно обслужване, закупуване на транспортни средства за хората с увреждания и домашен патронаж. "До месец ще покажем добри примери как действа тази схема", казва зам.-министър Зорница Русинова. 240 общини вече са подали проектите си. Одобрени са нови 77 и до края на ноември ще бъдат сключени договорите с тях. Социалното министерство планира да обяви нов прием на общински проекти по схемата "Независим живот" през януари.

Ваучерите за домашни услуги
ще дадат заетост на 600 души

Зорница Русинова, зам.-министър на труда и социалната политика

- Госпожо Русинова, преди дни Комитетът за наблюдение на ОП РЧР одобри схемата за въвеждане на ваучерна система за предоставяне на услуги в дома с бюджет от 5 млн. лв. Как ще действа тя?
- Идеята е да пробваме модел, който е доста успешен в Белгия и други европейски страни. Целта е да се улесни достъпът до заетост на безработни лица, които да предоставят услуги по домовете, както и да се улесни съвместяването на професионалния и личния живот на лицата, които ще ползват тези услуги чрез ваучери. Очакваме тази система да има голям ефект върху изсветляването на икономиката, защото много често такъв тип домашни услуги са на черно. Хората ще работят на трудов договор и с осигуровки. На този етап е планирано да бъдат наети около 600 души.
- Трябва ли да се доказват доходи, за да се ползват тези ваучери? Те безплатни ли ще са за бедните семейства?
- Нямаме все още разработки какви доходи трябва да се докажат. След като получихме одобрението на Комитета за наблюдение, започваме да правим проучване, за да се види кои ще са секторите, как ще се остойностят ваучерите, как ще се изработи този механизъм точно. До момента имаме само разработка на концепция как да изглежда системата. По линия на ОП "Развитие на човешките ресурси" ще се финансира организацията на ваучерната система, но не и самите ваучери. Ние ще финансираме проучването и изграждането на информационната система, така че да не се ходи в бюрата по труда или в дирекциите на Агенцията за социално подпомагане за закупуването на тези ваучери, а това да става през електронни сайтове - така, както е в други страни. Със средства от ОП РЧР ще се направят и обучения на хората, които ще предоставят услугите в дома и ще се организира тяхната работа.
- Тези електронни сайтове кой ще ги поддържа?
- С обществена поръчка ще се изберат фирмите.
- Ако търся водопроводчик, ще предпочета човек, за който съм сигурна, че е добър майстор, а не току-що обучен в бюрото по труда.
- Вие ще получите обучен водопроводчик, но не от бюрото по труда, а от фирмите, които ще предоставят тези услуги. А те пък ще си наемат персонала от бюрата по труда - било за ремонти, за гледане на деца или някой, който да ви измие прозорците. Ако бюрото по труда има подходящ човек с необходимата квалификация за водопроводчик, например, той може веднага да започне работа в предоставяне на такава услуга. Ако този водопроводчик е с първа степен, ние може да го подпомогнем с обучение да повиши квалификацията си в по-висока степен и тогава да започне работа.
- И сега чрез фирма всеки може да наеме човек за такива услуги.
- Точно това е идеята - и съществуващите фирми, които предоставят тези услуги, да бъдат включени във ваучерната система. Целта е да се стимулира излизането от сивата икономика. Затова този ваучер ще струва по-евтино, отколкото на свободния пазар. За потребителите услугата няма да е безплатна. Това, което предстои да направим, е да изчислим кой какво трябва да плати. Разбира се, че ще има някаква малка субсидия, която да намали цената и да направи системата атрактивна. Разликата между реалната стойност на тази услуга и това, което ще бъде предоставено с ваучера, ще се поема или от бюджета, или от оперативната програма. Предстои да бъде анализирано, имайте търпение да се изчистят всички детайли и ще го представим.
- Вече бе обявено, че от ОП РЧР ще бъдат пренасочени 20 млн. лв. към новия Фонд на фондовете, който ще управлява евросредствата, с които ще се кредитират част от проектите през новия програмен период. Какъв вид проекти по ОП РЧР ще получат финансиране по този начин?
- Предлагаме една от операциите да бъде развитието на социалното предприемачество.
Идеята на социалните предприятия е да организират в някаква дейност хора, които са социално изключени, така че те да се чувстват пълноценни със своята трудова реализация. Не става дума само за хора с увреждания. Такова може да е например обединение на бабите през зимата в планината, които да плетат чорапи и да ги продават като сувенир. Може да е и община, която да направи социално предприятие. Имаме добри практики от стария програмен период - например социални предприятия правят сувенирите на дадена община и тя им дава поръчките или се създава обществена пералня, която поема обслужването на всички социални домове, болници, детски градини в общината. Идеята е, след като с помощта на грант от оперативната програма се създаде социално предприятие и то започне да функционира, като преди това заетите в него се обучат да работят, да последва и възможност за достъп до микрокредит за оборотен капитал или за допълнително оборудване. Тези 20 млн. лева от ОП РЧР през Фонда на фондовете ще се използват за гарантиране на кредитни линии или за намаляване на лихвите по кредитните линии.
- Каква друга инициатива ще предложи социалното министерство да се финансира чрез Фонда на фондовете?
- Две са основните теми, които биха могли чрез подобен тип инструменти да бъдат подпомогнати - социалното предприемачество и самото предприемачество. Политиката на МТСП е да се подпомага развиването на умения за предприемачество като вид самонаемане, а не просто да се дават средства за създаване на малко и средно предприятие. Защото това вече е в полето на Министерството на икономиката и тяхната програма "Конкурентоспособност". Опитът, който имаме в предишния програмен период показва, че едно малко предприятие, създадено с грант от 20 000 лв., трябва да бъде подпомагано, след като приключи този проект. А кредитните институции, заради начина на обезпечаване, не предлагат инструменти, които да са от полза на дребните предприемачи. Това беше един от пропуските, които идентифицирахме при предишния програмен период - липсата на възможност за кредитиране, което да подпомогне дребните предприемачи след приключването на проекта. Вторият пропуск е недостатъчната подкрепа на тези предприятия с бизнес консултиране, докато те са в периода на създаване и стартиране. Така че върху тези две неща ще акцентираме в следващия програмен период. Искаме да дадем най-добрия вариант за хората, които желаят да развиват собствен бизнес, а той е обучения, консултации, първоначална безвъзмездна помощ и след това възможност за микрокредитиране.
- А има ли области в икономиката, които приоритетно ще бъдат финансирани за развиване на предприемачество?
- Не, няма приоритетни области. Нашата цел е да дадем възможност на безработен човек да се реализира на пазара на труда по този начин, особено в малките населени места.
- Кога ще заработи микрофинансирането чрез Фонда на фондовете?
- Реалистично е през втората половина на 2016 г. През януари ще бъдат сключени споразуменията между фонда и отделните оперативни програми за прехвърляне на средства. След това трябва да бъдат избрани финансовите посредници и да се направи дизайна на самите инструменти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай