3358 лв. е средната заплата за програмист

3358 лв. е средната заплата за програмист | StandartNews.com

Приходите от софтуерния бизнес в България се очаква да достигат 1,6 млрд. лв. за 2015 г., което е увеличение с 11%. Това става ясно от тазгодишното издание на Барометъра за състоянието на софтуерната индустрия. То е изготвено от Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) и вчера беше представено от Стамен Кочков, Георги Захариев и Явор Джонев.

Софтуерният сектор достига 1,86% от Брутния вътрешен продукт на България за 2015 г. и е един от най-бързо развиващите се сектори у нас. Над 65% от приходите на софтуерните компании са от износ на високотехнологични продукти и услуги. Това е и най-високоплатеният сектор в икономиката, като заплатите на заетите в софтуерния бранш са четири пъти по-високи от средните заплати в страната. През 2015 г. се очаква средното брутно възнаграждение (заплати и бонуси) на месечна база да е 3358 лв., което е ръст с 8% спрямо 2014 г., каза Георги Захариев, член на УС на БАСКОМ.

Очаква се заетите в бранша през 2015 г. да нараснат със 7,8% и да надхвърлят 17 хил. души. 88% от тях са IT специалисти, а над 90% от работните места са заети от младежи под 35-годишна въраст. За последните три години в софтуерния бизнес са открити над 3000 работни места, но могат да са много повече, ако се намери начин да се произвеждат повече квалифицирани кадри, каза Георги Захариев, член на УС на асоциацията. Според данните на БАСКОМ, през 2014 г. платените от софтуерната индустрия данъци са 238 млн. лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай