30% от пътниците стимулират сивия сектор

30% от пътниците стимулират сивия сектор | StandartNews.com

Над 30% от превоза на пътници е в сивия сектор. Това обяви Миролюб Столарски, председател на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт. Той разясни, че тези превозвачи се рекламират в интернет - основно в сайтовете за споделено пътуване. 

„Искаме да се забрани „споделеното пътуване", което е търговска дейност", настоя Столарски. Коментарът му за Нова телевизия идва след  среща на транспортния министър Ивайло Московски с превозвачи. 

На нея министърът застъпи тезата за прекратяване на споделеното пътуване. Групи в социалните мрежи и редица сайтове предлагат споделен транспорт, като цените са доста по-ниски от тези с автобус по същите направления, а превозът става обикновено с леки автомобили. Според Националното сдружение на автобусните превозвачи в България обаче става дума и за микроавтобуси, които предлагат превоз през такива сайтове.

На срещата с министъра превозвачите поискаха по-сериозни мерки от държавата, за да прекрати такъв тип пътувания. 

Днес Столарски настоя за по-строг контрол в сектора. „Стигнало се е дотам, че за маршрута България-Италия са спрени почти всички редовни автобусни линии", възмути се той. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай