$25 хил. за училище в Африка събраха в Силистра

$25 хил. за училище в Африка събраха в Силистра | StandartNews.com

Гимназисти от Силистра събраха 26 хиляди долара за училище в страна от Третия свят, където децата учат под открито небе.
Учениците от Х "а" клас на езиковата гимназия  "Пейо Яворов" в града се включиха в международната дарителска акция, организирана от фондация  "Pencils of Promise", базирана в Ню Йорк, която подпомага децата от слабо розвитите страни да учат в нормални условия.

26-годишният американец Майкъл Пелехач, който преподава английски език в силистренското училище, насърчил своите ученици да участват в кампанията за набиране на средства. Тишнейджъритие сами подготвили видеоклип, в който показват, как деца от Африка вървят километри пешу, за да стигнат до място, където учители им преподават под открито небе, без елементарни условия за учебен процес. Видеото билж пуснато в социалните мрежи с призив да се помогне на каузата.
Дарители от България, САЩ и Южна Корея, са се отзовали на поканата на силистренските деца и са превели общо 25 хиляди долара за инициативата, която приключва на първи май. Предстои учениците на Майкъл Пелехач сами ще решат къде ще отидат събраните от тях средства – дали в Гана, Лаос или Гватемала, защото акцията на „ Pencils of Promise" тази година е насочена към бедните деца от тези три държави.

„Исках моите ученици да разберат, че дори малка група от десетина души, може да постигне положителна промяна в света,у ако се действа целенасочено и отговорно", обясни Майкъл, който работи у нас като пратеник на програмата „Фулбрайт".
Фондацията "Pencils of Promise" има дългогодишна история и опит в благотворителните инициативи. Досега тя е построила над 300 училища в страните от Третия свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай