211 486 лица у нас с разрешително за оръжие

211 486 лица у нас с разрешително за оръжие | StandartNews.com

София. Броят на физически и юридически лица, притежаващи разрешение за оръжие, е 211 486. Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров на нарочна пресконференция, на която бяха оповестени резултатите от проверката за спазването и прилагането на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия (ЗОБВВПИ).

„Цифрите, които получихме в резултат на проверката, са меко казано изненадващи. Броят на физически и юридически лица, притежаващи разрешение за оръжие, е 211 486. 340 583 е броят на установени огнестрелни оръжия – пистолети, револверни тип системи, автомати, карабини, картечни пистолети, картечници и други. Брой на боеприпаси, които законът позволява на тези лица да притежават, е 48 717 691 единици боеприпаси от всякакъв вид и калибър", добави прокурорът, цитиран от "Фокус".

За ловни цели броят на оръжията е 180 958, за спортни цели – 3856, за други (основно колекционерска дейност) – 2984", добави той.

„Повод за разпоредената проверка е тежкия инцидент на 14 март в град Лясковец. Тогава бе установено, че решенията, касаещи огнестрелните оръжия, са с изтекъл срок. Предмет на проверката е на първо място установяване на всички физически и юридически лица, за които са издадени от МВР разрешение за придобиване, съхранение, носене, употреба на оръжие. Също така предмет е установяване на всички оръжия и боеприпаси, притежавани от тези лица, и установяване на лица с изтекъл срок на разрешение, по отношение на които разпоредбите на закона не са били приложени от органите на МВР", обясни още Цацаров.

Главният прокурор уточни, че проверки е имало във всяка областна дирекция на МВР, както и в районните поделения на полицията. Проверката е обхванала всички граждани с постоянен адрес у нас, всички юридически лица, всички оръжия и боеприпаси.

Образувани са 14 досъдебни производства за незаконно притежание на оръжие, изтъкна Цацаров. И уточни, че са започнали прокурорски проверки за останалите случаи. Издадени са задължителни предписания на областните дирекции на МВР и са отправени 53 предложения за предприемане на конкретни действия и привеждане на дейността на отделни структури в съответствие със закона, добави главеният прокурор.

Информацията от проверката показва още, че физическо лице в София-град притежава 13 броя оръжия. „Един от най-фрапиращи примери е в ОД МВР – Видин. Към деня на проверката са установени 40 случая с изтекъл срок на разрешенията, по които не са предприети никакви мерки. В София-град са установени 23 лица с изтекъл срок на разрешение, по отношение на които не са предприети действия от органите на МВР. Установена е много добра организация в областните дирекции във Варна и Пловдив. В Ловеч не е създаден и не се води какъвто и да е електронен регистър", каза Цацаров. И продължи с думите: „В РУП-Тетевен служителят, който отговаря за КОС, не само не притежава компютърна грамотност, но дори не е в състояние да представи на колко лица, колко оръжия, за какъв период са били издадени разрешения".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай