20% от българите спират излизанията заради страх от терор

20% от българите спират излизанията заради страх от терор | StandartNews.com

17-20% от българите смятат да ограничат посещенията си на места, където се събират много хора – стадиони, концерти, театри, или пък такива, където има концентрация на чужденци. Причината е потенциална заплаха от терористична заплаха. Това сочи проучване на обществените нагласи на агенция „Алфа рисърч" за периода 10-18 ноември 2015 г.

Заради бежанската криза в Европа през последната година, темата за сигурността често присъстваше в дневния ред на българското общество. Атентатите в Париж обаче я поставиха отново, и то много по-драматично и силно. Общото усещане на българите е, че в момента всички европейци са изправени пред общи рискове и заплахи. 52% са на мнение, че опасността за България е същата, както за Франция и останалите европейски страни. 28%, основно по-възрастни хора и от граничните райони смятат, че заплахата за нас е дори по-висока, тъй като сме на външната граница на Европейския съюз. Според 21%, главно от по-младото и средно поколение, България е относително по-защитена, тъй като не сме приоритетна мишена за терористите.

Въпреки опасенията, преобладаващата част от хората (67%) не възнамеряват да променят нищо в ежедневното си поведение и навици. Едни, защото и без друго пътуванията и посещенията им на публични места са силно ограничени, други – защото, смятат, че не трябва да се позволява на терористите да променят цивилизования начин на живот на милионите хора по света. Все пак, една част от гражданите, ще променят нещо от своето поведение. 6%, които са планирали пътуване в чужбина, ще се откажат, за 1% е възможно да променят плановете си за обучение в Европа. 

Премиерът е с най-висока подкрепа

Сред националните партийни и политически лидери с най-висока подкрепа се ползва премиерът Бойко Борисов. Доверието в него нараства петнадесети пореден месец, като достига 38.3% и за първи път от три години позитивните оценки вземат връх над негативните, сочи още проучването.

Измежду партийните лидери, които подкрепят правителството, относително най-висок ръст е налице при Красимир Каракачанов (от 16.7% на 18.9%), малко по-слаб при Меглена Кунева и Георги Първанов. Божидар Лукарски и Николай Ненчев запазват влияние с лек позитивен тренд. Спад се наблюдава единствено при Радан Кънев (от 13.3% на 11.8%).

Дванадесети пореден месец губи подкрепа лидерът на БСП Михаил Миков (до 13.2%). Лютви Местан запазва 6.5% влияние, 90% от което идва от собствения му електорат, а рейтингът на Волен Сидеров спада двойно спрямо юни (от 9.5% на 4.8%).
Динамиката в рейтинга на политическите лидери е пряко свързана с представянето на техните партии на току-що отминалите местни избори. В обществените възприятия най-успешните партии са ГЕРБ (според 80% от анкетираните той е увеличил влиянието си) и Реформаторския блок (29% виждат увеличаване на неговата тежест). Интересното е, че ДПС, за която мнозина политици и анализатори сочеха, че ще е големият печеливш от местните избори, започва да губи ореола си на „силна партия" (48% я виждат като губеща влияние, срещу едва 8 на сто, оценяващи я като по-силна). В очите на общественото мнение малките нови играчи АБВ и Движение 21 са успели по-успешно от ДПС да увеличат собствената си тежест. Единодушно като партии с най-спадащо влияние се оценяват БСП (77% я определят като губеща влияние) и Атака (за която 80% смятат, че намалява тежестта си).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай