2014: Бюлетини, фалити, войни и бедствия

2014: Бюлетини, фалити, войни и бедствия | StandartNews.com

Годината, каквато я видя карикатуристът на "Стандарт" Илиян Савков

Три правителства, два вида избора, невиждани наводнения, две войни на неколкостотин километра от границите на България. Тези събития оформиха облика на 2014-а като най-бурната и преломна година от началото на прехода у нас.

Едва затихнали протестите от лятото на 2013-а, страната потъна в перманентна предизборна кампания. Евровотът на 15 май освен че преподреди политическия пейзаж, за пръв път изпрати в Брюксел истински късметлия. Момчил Неков събра рекорден брой преференции благодарение на съвпадението 15/15 и се сдоби с евродепутатски мандат. Изборите пренаредиха политическия пейзаж и станаха повод за прекратяване на агонията на 42-рия парламент. Въртележката се завъртя бясно - управляващите станаха безработни, а част от протестиращите дори намериха място в служебния кабинет на проф. Георги Близнашки. Цикълът приключи с пореден парламентарен вот и излъчването на четворна управляваща коалиция, водена от Бойко Борисов.

Междувременно зрелищно фалира четвъртата по големина банка КТБ, а нейният чорбаджия Цветан Василев стои в Белград и се стреми да отложи срещата с родното правосъдие.

На изток от нас войната в Сирия подпали и Ирак, а войнствената салафитска Ислямска държава успешно се бие с армиите на две държави. На север от нас избухна Евромайданът, а след него Крим бе присъединен към Русия и започна война в Донбас.

Драматичните процеси по света и в България не убегнаха от острата четка на карикатуриста на "Стандарт" маестро Илиян Савков, който с присъщата си проницателност, тънко чувство за ирония и щедър хумор проследи нишката на най-важните събития.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай