200 афганистанци бягат от огнен ад

Печка подпали хостел до Женския пазар, пожарникарите едва евакуираха бежанците

200 афганистанци бягат от огнен ад | StandartNews.com

София. Близо 200 афганистанци едва успяха да избягат от огнен ад в центъра на София. Рано сутринта в хостел до Женския пазар избухна пожар на таванското помещение. Свидетел на огнените езици станал продавачът Росен, който веднага се обадил на тел. 112. След минути на място пристигнали няколко пожарни. Огнеборците започнали да вадят хората от сградата, пълна със задушлив дим.

Свидетелите на инцидента пък били шокирани от бройката чужденци, които в продължение на 15 минути излизали от сградата. Половината от тях били с дрехите и багажа си, а децата и жените увити в одеяла. "Хората не свършваха, излизаха в продължение на няколко минути на тълпи. Аз такова нещо не съм виждал", разказа още продавачът Росен.

По първоначални данни пожарът е започнал след неправилно ползване на отоплителни уреди. При инцидента за щастие няма пострадали. По данни на МВР в сградата са били регистрирани 37 възрастни и 8 деца от Афганистан. Тя е частна и е съсобственост на 16 души. Групата е отдала под наем сградата под наем на българин, който от своя страна е настанил в нея чужденците. Всички обитатели на кооперацията са разполагали с документи, издадени от Държавната агенция за бежанците, и са очаквали да им бъде предоставен статут.

По думите на кмета на район "Възраждане" Савина Савова преди ден е постъпило оплакване от граждани заради наличието на голям брой чужденци.

Сега спасените бежанци са настанени в един от лагерите в столицата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай