2000 колеги изпращат Танов край Дунав

2000 колеги изпращат Танов край Дунав  | StandartNews.com

Спрял да пуши за кратко след операция, после пак отварял по 3 кутии дневно

Новината за започналото разследване на картела на горива го заварила в Мадрид

България се прощава с директора на митниците Ваньо Танов днес от 11 ч. в сградата на Доходното здание в Русе. Той почина внезапно от масиран инфаркт в понеделник рано сутринта около 5,30 ч. в София.

Близо 2000 души само от митническата администрация ще пътуват до Дунава, за да се поклонят за последно пред паметта му. 1200 от тях ще са прясно назначени митничари, взети от студентската скамейка, назначени, без да дават задължителната допреди години от 5 000-10 000 лв. лепта, за да влязат в системата. Те трябваше да станат гръбнакът на новите модерни български митници, според замисъла на Танов. Другият акцент на вече покойния шеф бе дигитализацията на митниците. По това той работеше година-две преди европейските митници да изработят общ регламент за въвеждането на тоталната компютризация. Създаването на общ митнически кодекс за работата на европейските митнически учреждения бе голяма кауза за Ваньо Танов. Той до последно в неделя е обсъждал новите принципи на работа с колегите си от ЕС. Една от големите му лични победи бе контролът върху всяка кутия цигари, вместо досегашния контрол на мастърбокс, което се наложи като стандарт в Евросъюза.

И все пак в България най-голямата битка на Ваньо Танов в борбата за по-малко контрабанда и повече акцизи в бюджета бе срещу търговците на горива. Година след идването си като шеф на митниците, той втрещи големите играчи в този бранш с прословутата наредба N3, според която се изискваше монтиране на измервателни уреди на вход и изход на всякакви тръбопроводи и преработвателни инсталации. Фирмите нададоха вой, но инвестираха парите и идеята стана факт. До началото на 2013 г., когато правителството на Борисов падна, Танов си отиде, а фирмите с горива разкараха наредбата, като я преработиха. Танов обаче се върна скоро и за последните години успя да върне стария контрол. И да вкара 2,5-3 млрд. лв. допълнително в бюджета.

"Горивата трябва да са с 30-40 ст. по-евтини на литър. Аз продължавам да твърдя, че има картел", категоричен бе Танов за "Стандарт" преди месец. Той не вярваше, че антимонополната комисия ще намери сили да започне процедура срещу големите компании. Новината, че КЗК все пак откри картел и започна разследване го заварва в Испания на среща на директорите на митническите администрации. Преди да се върне в София, в неделя Танов лети от Мадрид до Букурещ, а оттам отива до вилата си в село Нисово за около час. И отново потегля за София, за да се подготви за понеделника, разказаха вчера негови близки от митниците.

Според тях Ваньо Танов съпреживявал всички проблеми. "След операцията на жлъчката му бяха забранили да пуши. Той отслабна драстично, изглеждаше много добре. Но заради ядовете отново пропуши - отначало малко, след това отново се върна до старите нива от 2 кутии дневно. Понякога стигаше дори и до 3", казват негови колеги.

"Агенция "Митници" загуби човека, който до последния си ден отстояваше безусловно върховенството на закона и безкомпромисно се бореше за него. За него справедливостта и куражът да я отстоява бяха всичко. Ваньо Танов посвети живота си на тази битка, която превърна в кауза", се казва в жалейката, която агенцията публикува вчера.

"Ваньо Танов беше мъж на честта. Той започна трудната битка за достойнството на митническата администрация. В тази битка имаше и победи, и поражения. Но никога компромиси с принципите и закона. Танов водеше сражения на полето на честта. И там той спечели всички тежки битки. Завинаги ще го запомним като човек с непреклонен дух и безукорна честност," казват още неговите колеги.

Танов ще бъде наследен на поста от досегашния си заместник Розалия Димитрова, на която имаше пълно доверие. Новият и.д. шеф има повече от 24 години професионален опит в митническата администрация. Димитрова, която на 21 април ще навърши 52 години, отговаряше за митническото тарифиране и контролираше лабораторията, където се изследваха пробите от всякакви химикали и субстанции. Дамата представяше митническата агенция по форуми, когато Танов отсъстваше.

 

Дянков: Опълчи се на олигарсите

Бившият финансов министър по време на първото правителство на ГЕРБ Симеон Дянков, който назначи Танов за шеф на митниците, му посвети прощално писмо.

В следващите дни ще се говори и пише много за Ваньо Танов.

За безкомпромисната му битка с контрабандата. За големите му успехи в събираемостта. За това, че създаде модерна организация в митниците.

За това, че се опълчи срещу олигарсите и успя да прокара наредбите за измервателните уреди. И всичко е точно така.
Но не е достатъчно да се опише неговият принос за една нормална България.

За мен най-голямата сила на Ваньо Танов беше в това, че водеше всички битки в рамките на закона. Той беше успешен полицай в миналото, но полицейщината му бе напълно чужда.

Познаваше добре нейния механизъм и какви са тежките й последици. И не се съблазняваше да използва силата на репресивната власт.

Противниците му не разбираха защо не прибягва до тези похвати. И се възползваха от неговите високи принципи.
Във времето, когато работехме заедно, Ваньо Танов понасяше много удари. Това му струваше безсънни нощи. Но сутрин неизменно идваше с усмивка и пълен с енергия.

Аз така го помня: с гръмовния глас и веселите сини очи, уверен преди следващата битка.

Ваньо Танов не се пречупи.

Истински герой на нашето време.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай