1,8 млрд. лв. от ЕС за кметовете

1,8 млрд. лв. от ЕС за кметовете | StandartNews.com

Заделят 136 млн. лв. за оборудване и ремонт на спешните центрове

За 1,807 млрд. лв. ще могат да кандидатстват през новата 2016 година 39 големи общини и 28 града от периферните райони на страната. Това са 70% от бюджета на новата Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г. Малко над 1,6 млрд. лв. от тази сума са предвидени за устойчиво и интегрирано градско развитие в 39-те най-големи общини у нас. За всяка от тях е заделена определена сума, която може да бъде усвоена. Общините не се конкурират помежду си за средствата, както беше в предходния програмен период, а само трябва да подготвят и изпълнят качествени проекти. Други 207 млн. лв. по ОПРР могат да бъдат усвоени от 28-те града, най-силно засегнати от бедност в периферните райони, за въвеждане на мерки за енергийна ефективност. Тези две оси по оперативната програма вече са отворени. През следващите месеци се очакват и първите проектни предложения от страна на общините. Целта на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, към което е Управляващия орган на програмата, е през 2016 г. да бъде договорен целият наличен финансов ресурс по двете оси. Освен това се очаква през тази година да са първите реално усвоени средства по програмата.
В оперативната програма се предвидени средства за разнообразни инвестиции, които да подкрепят различни политики на министерствата. Малко над 225 млн. лв. по новата ОПРР например са предвидени за инвестиции в образователната инфраструктура. От 2016 г. за финансиране по новата ОПРР ще могат да кандидатстват и ВУЗ-овете. Близо 136 млн. лв. са предвидени за здравна инфраструктура, с които трябва да се подпомогне реформата в спешната помощ. Бенефициент за средствата е Министерството на здравеопазването, а проектите могат да са за оборудване, ремонт и модернизация на спешните центрове като една от целите е намаляване на болничния прием. Бюджет от около 100 млн. лв. в програмата е предвиден за социална инфраструктура. Повечето от тези средства ще бъдат насочени към извеждане на деца, лишени от родителски грижи, от институциите и осигуряването за тях на среда, близка до семейната. Останалите средства ще бъдат насочени към изграждането на центрове за настаняване на възрастни хора и осигуряване на социални услуги в общините. Около 380 млн. лв. по ОП "Региони в растеж" пък са определени за минимум 24 приоритетни пътни отсечки.

Всички проекти се
приемат електронно

Новото за всички приоритетни оси по ОП "Региони в растеж" 2014-2020 г. е, че за улеснение на бенефициентите, ускоряване на процедурите, както и по-голяма прозрачност, всички проекти ще бъдат подавани и отчитани по електронен път. Това ще намали разходите по кандидатстване и ще подобри цялостните системи за контрол върху процедурите.

През тази година голяма част от бюджета на програмата ще се усвоява на принципа на финансов инженеринг - като нисколихвени заеми за бизнеса, които ще се отпускат за проекти, генериращи приходи. В ОПРР за целта са предвидени около 200 млн. лв. Разликата с предходния програмен период е, че ще се търси интегрираност на проектите и възможност за привличане на частни инвестиции чрез публично-частни партньорства, обясни зам.-строителният министър Деница Николова. Финансирането на проектите ще бъде частично чрез безвъзмездна финансова помощ и с нисколихвено кредитиране. Кредитирайки частни инвеститори, се разширява и спектърът от допустими дейности. Например вече може да се финансира разширяване на легловата база, изграждане на заведения за хранене и всякакъв тип съпътстваща туристическа инфраструктура. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай