15% по-евтино парно през зимата (ОБЗОР)

15% по-евтино парно през зимата (ОБЗОР) | StandartNews.com

Парното ще бъде с около 15% по-евтино спрямо миналата зима след няколко поредни сваляния на цените. От 1 октомври цената на парното в 7 града да падне средно с 4%, предлага Комисията за енергийно и водно регулиране. Спрямо октомври миналата година обаче понижението на цените е средно с около 15%. На годишна база най-много падат цените за отопление в Бургас, Велико Търново и София - съответно с 20,4%, 19,6% и 18,9%. Най-малко е понижението на цената спрямо миналия отоплителен сезон в Пловдив - с 9,4%. Това става благодарение на поредното поевтиняване на газа. КЕВР предлага цената на природния газа за четвъртото тримесечие на годината да се понижи с 14,26%, каза по време на открито заседание на комисията председателят на регулатора Иван Иванов. В резултат цената на парното в София от 1 октомври ще падне със 7,2%. Топлинната енергия от следващия месец ще поевтинее и в Плевен с 3,4%, в Бургас с 1,5%, във Варна с 1,7%, във Враца с 4,4%, както и за абонатите във Велико Търново - с 3,5% и Разград - с 4,3%. Минимално увеличение с 0,2% има само за абонатите в Пловдив. Това е поредното поевтиняване на парното след като от 1 юли цената на топлинната енергия се понижи средно със 7%. Преди това цените паднаха и от 1 април.

Председателят на КЕВР заяви, че газът може и да поскъпне от януари, но ще се направи всичко възможно цената на парното да не се повиши в средата на отоплителния период. "Това може да не се случи (поскъпване на газа), но ние от КЕВР сме длъжни да се предпазим от подобен риск. Виждате, колко е непредвидима ситуацията в Близкия Изток и това преди е водило до повишаването цената на природния газ", заяви той. За да се не налага повишаване на цената на парното от януари, намалението от 1 октомври е изчислено при падане на цената на газа с 9,5%. Наред с това обаче се понижава с 5
лв./МВтч и цената на тока от високоефективните когенерации на топлофикациите. Така се постига общо намаление на приходите на топлофикациите, което отговаря на поевтиняване на газа с 14%. А с намалението на цената на тока от когенерациите НЕК ще спести 20-25 млн. лв.

С колко пада цената на парното?
(спрямо октомври 2014 г.)

Град Намаление

София -18,9%
Пловдив -9,4%
Варна -11,4%
Бургас -20,4%
Плевен -13,6%
В. Търново -19,6%
Враца -15,6%
Разград -17,5

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай