15 минути слава

Как Джорджано се добра до ефирно време и защо интересът към провала винаги е най-силен

15 минути слава | StandartNews.com

Любимците от най-тъмния ъндърграунд в интернет

Според Анди Уорхол всеки човек в бъдещето ще получи своите 15 минути слава. Многократно цитирана мисъл, която по негово време е звучала ексцентрично, а сега е най-разбираем и добре познат белег на модерния свят. В последните дни дори съвсем странно момче Джорджано се добра до близо 10-минути репортаж от Антон Хекимян в bTV и не по-малко време в "Господари на ефира" по Нова - по-сериозен атестат за придобита популярност едва ли има.

А начинът, по който не бг звездите, а бг лаиците се сдобиват със слава, е повече от интригуващ. Първоначално всичко тръгва от няколко споделени видеа във youtube, направени или за собствено забавление, или за няколко приятели. Впоследствие обаче някой случаен "минувач" в мрежата те намира и изпада в потрес - никога не е виждал толкова кофти тип като теб да прави глупости пред камерата. Следва масово споделяне с негови авери, които пък споделят на своите - и така се стига до добре познатата геометрична прогресия, която в комбинацията между фейсбук и youtube може да те направи известен за няколко седмици.

Тук става дума именно за тях: няколко бг ъндърграунд типажи, станали известни по странен и причудлив начин, без помощта на медии и най-забавното - без особени качества. В популярността им няма нещо учудващо - попитайте телевизиите за рейтингите им в музикалните риалитита и кога са най-високи. На финала може би да, но в самото начало с надпяванията - със сигурност. Всеки гледа най-много старта, когато се случва т.нар. фрийк шоу, и се появяват втрещяващи примери за високо самомнение, съчетано с нулев талант и агресивна аматьорщина. Всъщност това са трите елемента да се изложиш пред целия свят. Но пък има и нещо друго: едва ли помните всички победители в последните години, но никога няма да забравите "Кен ли", нали? Не е учудващо: във всеки вероятно съществува желание да види докъде може да се извиси някой. Но това е нищо в сравнение с войоарската радост от това да видиш как някой се излага здраво и удря дъното с голяма сила.

Безспорно е: комедията е трагедия, която се случва на друг, а ето кои са трагикомичните персонажи в бг ъндърграунда, които имат по-малко дарби от който и да било от вас, но са по-известни от куп звезди, впрегнали пълни сили и отделили години, за да се докажат.

1. Юнакът от Стара Загора

Разбира се, неоспоримият номер едно е Джорджано. Истинското му име е Мирослав, сам пише текстовете на песните си и се снима с телефон, правейки аматьорски клипове. Песента му "Отиваме на купон" има над 370 000 гледания в youtube, надминавайки немалко бг професионални групи, всъщност - почти всички. От това, което показва на клиповете, изглежда, че вдъхновителите му са "Бекстрийт бойс" или нещо от сорта. Ситуацията с момчето от Стара Загора е за "без коментар" - това, че пее ужасно зле, е влязло в остър синхрон с това, че има ужасно слаби текстове, които пък са подплатени с кофти видеа. Дефектът обаче се е превърнал в ефект: няма толкова хладнокръвен човек на планетата, който да не се засмее в първите пет секунди от парчетата на Джорджано. И съответно голяма част от хилядите му гледания в мрежата се дължат на това, че някой е искал да разсмее някой друг и му е пратил някоя от около двайсетте песни, които Джорджано е направил. Никой не може да се удържи сериозен на изпятото с фалцетен глас "Отиваме на купон, на купон, пак у тях. Отиваме на купон, ще се кълчим до сутринта. Отиваме на купон, на купон до сутринта". А интересното е, че в youtube голяма част от феновете майтапчийски му пишат: "Давай, момче! Световната сцена е твоя!" и допълнително насърчават Мирослав да твори. Той пък здраво се е окопал в защитното: "Всички, които не ме харесват, са хейтъри", и продължава да изживява собствения си свят, тъй както намери за добре.

Топ рима:

"Обади се ти, аз познах гласа ти.
Предложи да отидем на кафе.
Беше лято, ти беше много секси.
Беше хубаво, как да го забравим."

2. Гошо от Почивка

Фундаментален ъндърграунд играч, известен със зле направени домашни записи, които някога се разпространяваха бурно от компютър на компютър, а сега се радват на свободен достъп в youtube. Рапът на Гошо от Почивка е напълно изненадващ, предизвиква шок, редува въздействия на пълна еуфория с дълбоко умопомрачение, напипвайки древна връзка между двете. Бате Жоро има стотици хиляди гледания и споделяния, куп почитатели и е може би най-продуктивният рапър в историята - 12 демо албума и над 400 рап парчета, само за около пет години. Разбира се, толкова парчета могат да се творят, само ако ги правиш ала Гошо: пускаш микрофона, слагаш някакво известно рап парче да върви и рапираш отгоре му с първите думи, които ти хрумнат. Впрочем, в защита на Гошо от Почивка трябва да споменем, че подобен метод е използвал Андре Бретон, създателят на сюрреализма - да записваш без обработката на мисълта нещата, които ти хрумват. Бретон правел поезия така, а Гошо от Почивка... стотина рап парчета, в които демонстрира как може да напсуваш бившата си приятелка по сто възможни начина и нито един път дори да не усетиш правилния ритъм, в който трябва да произнесеш псувнята. Налудничавостта на рапъра (който по последни данни живее в Испания) обаче е много прилепчива - щом чуеш дори едно негово парче, вече знаеш, че това е момент, който никога няма да можеш да изтриеш от паметта си. Колко много други песни минават и заминават, без да направят впечатление? За да си представите колко точно е известен Гошо от Почивка, сравнете следния факт: неговата "песен" преди мача на Кобрата и Кличко е направена с домашен микрофон и има почти толкова гледания, колкото и изработваната с месеци наред по технологията на "Хобит" песен "Несбъдване" на Б.Т.Р. и Мариана Попова. Разбира се, това не го поставя до истинските музиканти, но пък илюстрира добре навиците на слушащите музика в интернет.

Топрима:

Аз съм от Почивка - най-готиния квартал.
Елате в нашия квартал. Аз съм от Почивка.
Много бой съм ял. Аз съм рапър.
И съм бял.

3. Бичето

Бичето е човекът, който в масовата истерия със заливането с кофи със студена вода, публично направи същото, само че с фекалии. Сериозна работа. Истинското му име е Върбан Тодоров и се прочу с песен, чийто текст не е подходящ за публикация - "Идем". В същото време Бичето има компактна група от фенове, което дори му осигури участие в "Spirit of Burgas" преди години, както и в няколко рок барове из страната. Жанрът на музиката навярно би трябвало да се дефинира като "хардкор", оцветен от речта на тъмен балкански субект с нечисти помисли. В същото време успеваемостта му като брой гледания в сайтовете за видеосподеляния е по-голяма от тази на дузина бг рапъри и банди. Ако не беше гореспоменатата кофа с фекалии, дори нямаше да го включим в тази класация, но с този жест той прекалено много качи летвата.

топ рима:

Няма спасение от мойте юмруци
яко че ви косим, софийски боклуци
чувам йордечки, роня мамули
носим на босо вехти цървули.

4. Гамена - Големите ръки

Може и да сте виждали едно клипче... По-скоро солидно охранен, отколкото силен физически мъж с прякора Гамена се гледа в огледалото през телефона и повтаря: "Туй аз ли съм, бе? Бати Големите ръки! Въй! Урудска работа! Туй аз ли съм, бе? Бати Големите ръки!!!" Въпросният мъжага е Гамена, Фейсбук забележителност, част от големия фрийк шоу парад, който забавлява сума ти българи. Клипчетата на Гамена, който се помпа пред огледалото, имат - да го споменаваме ли вече - стотици хиляди гледания в youtube. Схемата е една и съща: Гамена прави серия с тежест, а после се заканва на негов неясен враг, че ще го размаже и че е много по-силен от него. Всичко това придружено с убийствен акцент и онази самовлюбеност на типажите, които градският фолклор описва като "батки". Нещата с Гамена са забележително пропаднали и е почти невъзможно да намерим нещо за цитиране, тъй като 90% от видеата му са отделени на псуване на неизвестни персонажи. В някои от тях Гамена се заканва на репортера Даниел Петканов, който го иронизираше в "Часът на Милен Цветков" и си получи цяла серия агресивни клипчетата от псевдо мъжагата. Гамена е взривоопасен и може да докара всеки зрител до колапс от смях само след едно-две негови видеа.

Топцитат:

"Разбра ли, бе, Мишка? С 50 килограма помпя бицепс, скоро с 60 килограма ще правя бицепс, ти с 50 килограма правиш мъртва тяга."

5. Дражето от Ямбол

Нещата с този Ем Си са неудържими. Кой е най-добрият начин да направиш така, че всеки, който чуе твоя песен, да си я запее? Първи вариант: да си гениален музикант. Втори - произвеждаш парче, в което без всякаква музикалност повтаряш нонстоп следните две изречения: "Ямбо-о-о-л е града! Ямбо-о-о-л е стила". Дори няколко секунди слухов контакт с хита на Дражето са достатъчни, за да го запомниш за дълго. А клипът на песента е урок по монтаж - взети са кадри от клипове на скъпарски коли, които се редуват в заснети с телефони ямболски типажи, които поради липса на микрофони държат всякакви цилиндрични предмети и редят кофти рими до припадък.

Топрима:

Ямбол е много хубав град.
На който не му харесва - значи е глупак.
Дражето се опитва да прави пари,
А другите все още играят компютърни игри.

 

Хватки за популярност без талант

Забравете за дългия път на труд, постоянство, воля и всекидневна битка. Гореизброените известни имат друг начин и пряк достъп до славата. Ето кои са най-важните съвети за всеки, който иска да придобие популярност от техния тип.

Смелост

Казват, че светът отива на зле, защото глупавите действат, а умните се колебаят. Абстрахирайте се от първата половина на горното изречение - да отива където си ще светът, а вие действайте. Запишете клип, песен, монолог. Не го мислете предварително - репетициите са за аматьори. После пускайте смело продукта си в мрежата.

Лошо качество

Нищо не се харчи толкова добре, колкото клип с лошо качество. Ако телефонът ви е с хубава камера, изровете отнякъде стария си и се заснемете с него. Трябва видеото ви да лъха на набързо скалъпена домашна работа. До последния пиксел.

Бъдете скандален

Напсувайте всичко живо, поголовно и щедро. Трябва да излъчвате агресия и самолюбие, редувайте омраза с презрение. Вие сте царят на играта, никой не може да ви стъпи на малкия пръст - измежду толкова отрепки само вие сте с привилегията да творите и да размахвате среден на уебкамерата.

Провинциален ракурс

Почти всеки от случайно прочулите се владеят до съвършенство някакъв странен локален престиж. Гошо е от квартал "Почивка", Дражето възпява Ямбол, Джорджано пее из родната Стара Загора. Забележете - дори майсторите в жанра го правят - щом Сто Кила и Криско разчитат на мек акцент, значи се харчи.

Долу хейтърите

Всички, които не ви харесват и си позволяват да намекнат, че сте пълен аматьор и неудачник, са хейтъри - приемете тази логика. Хейтърите висят по цял ден на компютрите и не са се осмелили да направят нищо през живота си. Не им позволявайте да отравят вашия звезден миг. Продължавайте в същия дух!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай