12 години от трагедията в Лим

12 години от трагедията в Лим | StandartNews.com

В Свищов ще бъде почетена паметта на 12-те деца, загинали на 4 април 2004 година при катастрофа в река Лим, на връщане от ученическа екскурзия в Дубровник.

"Родителите на загиналите ученици създадоха фондация "Ангели от Лим", която изгради параклиса "Свети дух". В него днес ще почетем паметта на децата си", каза Георги Манзаров, баща на загиналия Юлиян.

"Ще правим заукопойна панихида и съответно литургия ще има, след което делегация от Община Свищов и от родителите, може би някъде около 20 човека ще бъдем, ще посетим Бело поле в Черна гора на мястото на катастрофата. Ще бъдем там на паметника на децата", заяви още той пред БНР.

Фондацията "Ангели от Лим" ежегодно организира конкурс за млади изпълнители, изложба на детски рисунки, математическо състезание, футболен турнир, лекоатлетически крос, посветени на 12-те загинали свищовски ученици.

Възпоменание за децата ще има и на 7 април на мястото на катастрофата.

Трагедията се разигра на 4 април 2004 година с ученици, връщащи се от екскурзия с автобус до Дубровник. Групата бе от 34 ученици и 16 възрастни. Повечето от пътниците в автобуса бяха от училище "Николай Катранов" в Свищов. Към 22 часа българско време, на завой на планински път, шофьорът губи контрол над возилото. Автобусът полетявал по стръмен склон и падна в коритото на река Лим при сръбското село Гостун, разположено между градовете Биело поле в Черна гора и Приполие в Сърбия.

Превозното средство потъва за броени минути в реката. 38 души са спасени с помощта на местни жители, но 12 деца загиват.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай