Понеделник,

12 г. вдигат осигуровките (ОБЗОР)

От: Администратор -
4035
12 г. вдигат осигуровките (ОБЗОР)
A
A
A

Бизнесът против, притеснен за инвестициите и заетостта

Увеличение на осигуровката не само за пенсия, но и за безработица, предлага вицепремиерът Ивайло Калфин. Той представи на първия рунд преговори със социалните партньори и представителите на парламентарните политически партии три идеи за нарастване на приходите в Държавното обществено осигуряване. Предложенията му стъпват на становището на Консултативния съвет за пенсионна реформа, свикан още когато министър на труда бе Хасан Адемов.
В следващите 12 години плавно да се увеличат вноските за пенсия и безработица с общо 4.5 процентни пункта, предлага Калфин. От тях 3.5 п.п. са за фонд "Пенсии", а 1 п.п. - за фонд "Безработица". Предложено е вдигането на двете вноски да се редува през година, като от 2016 г. се започне със стъпка от 0.5 процентни пункта за фонд "Пенсии", а от 2017 г. с 0.2 п.п. за фонд "Безработица".

"Така увеличението на двете осигуровки ще приключи през 2027 г., без да натоварват силно разходите на бизнеса и на работещите", обясни Калфин. Сметките показват, че догодина за работник с осигурителен доход от 1000 лв. по-високата осигуровка ще струва 3 лв. повече за работодателя му на месец и 2 лв. - за работника. През 2017 г., когато се вдига осигуровката за безработица, допълнителният разход върху същата заплата ще е 2 лв. През 2027 г. за работодателя той вече ще е 27 лв. повече на месец, докато личната осигуровка на работника ще е нараснала с 18 лв. В същото време дефицитът в НОИ през 2027 г. ще бъде намален с 1.1 млрд. лв. годишно вследствие от увеличението на двете осигуровки. Синдикатите са подкрепили тези разчети, но работодателите са били категорично против с аргумента, че разходите им за труд са достатъчно натоварени след ръста на минималната работна заплата и осигурителните прагове повече не могат да поемат. Политическите партии били със смесени позиции.

Друго предложение на Калфин, което също е предизвикало недоволство сред бизнеса, е вдигането на максималния осигурителен доход. Идеята е от 2016 г. той да се приравни до 8-10 минимални работни заплати. Това означава догодина таванът при осигуряването да надхвърли 3000 лв. при сегашни 2600 лв. Вместо това представителите на бизнеса са настояли максималният осигурителен доход да се обвърже с ръста на средния осигурителен доход, който всяка година се обявява от НОИ.

На срещата при Калфин е присъствал и финансовият министър Владислав Горанов. Той обаче е пристигнал в края на дебатите и не е взел позиция по предложенията на вицепремиера. По настояване на Горанов темата на следващата среща ще са промените във втория стълб на пенсионната система - частните фондове.

1300 лв. таван на пенсиите от 2016 г.

Догодина таванът на пенсиите може да достигне 1300 лв. Вицепремиерът Калфин предлага той вече да се определя в съотношение 40% от максималния осигурителен доход, а не както досега 35%. Ако се приеме таванът за осигуряване да се приравни на 8 минимални заплати, която за 2016 г. е планирано да стане 420 лв., това означава да се начислят 40% върху 3360 лв.

Възраст и стаж растат с 2 месеца на година

Плавно с по 1-2 месеца ще расте възрастта за пенсиониране на мъжете, работещи при трета категория труд, до достигане на 65 г. през 2029 г. Жените също ще излизат в пенсия на 65 г., но от 2037 г. Дотогава пенсионната възраст за тях ще расте първо с по 2 месеца, а последните 8 години - с по 3 месеца. След достигане на 65 г. възрастта за пенсиониране у нас ще продължи да се увеличава с ръста на продължителността на живота, предлага Калфин. Стажът също да се вдига плавно с по 2 месеца на година. Така планираните 40 г. за мъжете и 37 г. за жените ще се постигнат през 2027 г.

Вицепремиерът Калфин отново е настоял безработните, на които не им достига до 1 година възраст, да се пенсионират, като получат право на пенсия, намалена с 0.4% за всеки недостигащ месец.

Миньорите ще работят до 57 г.

Миньори, металурзи и други работещи при първа категория труд ще трябва да работят още 5 години до достигане на възраст от 57 г. За работещите при втора категория труд пенсионната възраст пък се увеличава до 62 г. Стъпката е с по 2 месеца през първите 14 години, а след това с по 3 месеца за мъжете и ще продължи до 2026 г., ако са работещи при първа категория труд, и до 2037 г. - за втора категория. При жените стъпката на увеличение на възрастта е с по 4 месеца и ще продължи чак до 2043 г.

Борисов: Фондовете да се дисциплинират

Целта на пенсионната реформа е да има добра доходност. Това заяви премиерът Бойко Борисов. Той коментира, че "два-три фонда са добре, другите трябва да се дисциплинират - да бъдат конкурентоспособни, да има добра отчетност". Премиерът подчерта, че управляващите не искат да създават напрежение, нито на пазара да влязат нови фондове, а да има гаранции, че хората ще си получат пенсиите.

Министър-председателят заяви още, че е умерен оптимист как се събират приходите в сравнение с миналия януари. По думите му първостепенна задача на службите е борбата с ДДС измамите, с укриването на данъците и сивия сектор. Задачата им била да съберат с до милиард лева повече и ако това се случи, според Борисов ще може да се свърши доста работа. Премиерът обеща земеделците да получат субсидиите си навреме, но подчерта, че няма да отстъпи за ведомствените бензиностанции, "защото нито са свързани с НАП, нито има отчетност".
Премиерът заяви още, че силата на България е в това да се консолидират всички и да работят за успеха. "Колкото по-малко се делим, толкова по-добре", заяви Борисов.

Министър-председателят посочи, че страната ни е подложена на силен натиск и това са разбрали партньорите ни от ЕС след изявлението на руския президент Владимир Путин от Турция, когато обяви прекратяването на проекта за газопровод "Южен поток".

От думите му стана ясно още, че като "минат емоциите", ще преговаряме с Турция и с ЕС България да остане в транзита на газ с газовия хъб, който властта предлага, или по друг начин. Премиерът подчерта, че е оптимист за залежите на газ у нас в блоковете в акваторията на Черно море.

Мислим за 30 г. напред

Ивайло Калфин, вицепремиер и министър на труда и социалната политика

Промените в отделните елементи на пенсионната система ще се правят едновременно. Няма да решаваме въпрос по въпрос. Почти по всяко предложение засега не се среща единомислие. Но този дебат върви от 15 г., темите са известни и ще търсим общо виждане. Трябва да предложим формула за пенсионна реформа с визия за 30 години напред.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички