120 лв. за дете без забавачка

Кметовете ще плащат на 10 000 семейства

120 лв. за дете без забавачка | StandartNews.com

София. Кметовете да плащат по 120 лв. месечно на родителите, ако детето е отпаднало от списъците за детска градина. Това предлагат в промени на Закона за народната просвета депутатите от БСП Георги Кадиев, Борис Цветков и Георги Гьоков. Парите ще се дават от годината, следваща кандидатстването. За детските ясли няма да се полагат помощи. Промените вече са внесени в деловодството на Народното събрание.

Тримата депутати доскоро бяха общински съветници в София и проблемът с липсата на места в забавачниците бе основна точка в предизборната им програма. Кадиев коментира пред "Стандарт", че по разчети през 2013 г. не достигат места за около 7000 хлапета в столицата. Още около 3000 деца от големите градове в страната са без място в детска градина.

12 млн. лв. ще са необходими на година за компенсация на родителите, които не могат да запишат детето си на градина по независещи от тях причини, показват предварителните изчисления на социалистите. Сметката е при 10 000 деца и 120 лв. за всяко на месец. С уточнението, че през летния период парите няма да се изплащат за един или два месеца. Промените са били обсъдени и на заседание на парламентарната група на червените. Реалистичният срок за въвеждане на социалната мярка е 1 януари 2014 г., когато общините ще трябва да съобразят плащанията в бюджетите си, каза още Кадиев. Задължително условие е родителите да са подали молба за място в детска градина и да са останали извън списъка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай