120 000 хващат гората

Жегата скри дивеча, вайкат се авджии

120 000 хващат гората | StandartNews.com

Докато някои се припичат на плажа, други мятат пушки на рамо и хващат гората. 120 000 авджии тръгват на лов за пернат дивеч днес, похвалиха се от родните дружинки. С пожелания "наслука" те ще дадат старт на сезона.

Много от тях не крият притесненията си, че няма да имат успех. "Тази година август е много горещ. Пернатите са се изпокрили на по-хладно, няма ги още и прелетните ята от север". Това сподели опитният авджия от Стара Загора Недялко Недялков пред "Стандарт". И обясни, че ловният излет щял да стартира още на зазоряване, когато започват да прелитат първите гургулици. Недялков е бивш губернатор на града и ще открие сезона за лов на пернат дивеч с ново расово куче. "Бари е птичар от германската порода ваймаранер, много популярна в областта Ваймар и оттам идва името", пояснява авджията. Той го купил от свой колега пловдивчанин, който гарантирал родословното му дърво няколко поколения назад. Сухите тренировки сред природата показали, че от Бари ще излезе много добър птичар. В събота в Дълбошкото поле ще бъде първото му кръщение и неговият стопанин се надява да покаже нюх към пернатите. От години Недялков членува в ловната дружинка на старозагорското с. Дълбоки, която има богато ловно поле и се слави с много авджии с точен мерник."Традиционният курбан за здраве при откриването на лова обаче няма да зависи от слуката на дружинката.

Авджиите вече се купили една овца и, докато гонят пернатите, изкусни майстори ще варят курбана за обяд.
Към дружинките на родните ловци се присъединяват и чужденци. Те пристигат за отстрела на гургулици, яребици и гривяк и щe плащат по 4 евро за свалена птица. От тях 3 евро са за отстрела, а едно евро за месото, обясниха адвжии от Харманли. Разрешително за едномесечен лов им коства 45 лева. За родните ловджии удоволствието да се целят по прелетния дивеч е 5 лв. за месеца на разрешителното. Тази такса обаче е само за регистрираните в ловните дружинки авджии. За годишното си членство те се бъркат с по 100 лв. "Сумата се навърта от таксата за ловния билет, която струва 15 лв. и със заверката става 20 лв., членската карта, за която плащат 30 лв и 50 лева такса "стопанисване", обясни специалистът от Харманли Дончо Чипилски. Ловно-рибарското дружество, в чието ръководство е "Сокол", действа на територията на общините Харманли, Маджарово и Симеоновград. В него членуват общо 1310 ловци. 55 са заявките дни преди старта на лова от чужденци, похвали се Чипилски. Сред тях има гърци, германци и италианци. Чипилски и колегите му вече са минали задължителния инструктаж за безопасно ловуване. Направили са го още в началото на август по време на традиционното за ловците от този край събиране "Ловджийския гуляй" на вилата в местността Ловния парк край Харманли. Чипилски разказва, че корените на традицията са век назад още от 1910 година. Ловците от юга се обединили и учредили "Сокол" още през 1987 година. 13 години по-късно направили първа копка на кладенец и заслон, точно на мястото, където ловците от Харманли, Маджарово и Симеоновград се събират и до днес. При последната си сбирка тази година са прегледали на киноложка изложба и ловните си кучета. Регистрираните в дружеството четириноги ловци са 149. Повечето от тях са от породата българско гонче.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай