11-а Божа заповед: "Не карай пил"

Свещеници и ходжи проповядват срещу жертвите на пътя

11-а Божа заповед: "Не карай пил" | StandartNews.com

София. "Не карай пил, пази ближния" става своеобразна 11-а Божа заповед. От 1 ноември духовниците от всички изповедания ще проповядват срещу войната по пътищата. На Световния ден за възпоминание на жертвите на пътя 18 ноември ще бъдат отслужени и молебени.

Шефът на правителствената дирекция "Вероизповедания" Емил Велинов събра полицаи от София и представители на Съвета на религиозните общности. Срещата е била по инициатива на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров, съобщи пресслужбата на Министерския съвет.

Униформените и хората в расо са обсъдили как да си помагат в битката с пътнотранспортните произшествия и намаляване на жертвите от тях.

Държавната власт е призовала представителите на изповеданията да използват общуването си с миряните, за да ги насърчат към отговорно и толерантно поведение на пътя. Духовниците поели ангажимент да използват верско обучение, убеждение, участие в религиозна общност и т. н., за да стигнат препоръките им до миряните.

До месец дирекция "Вероизповедания" ще започне кампания "Пази детето". Ще бъдат отпечатани големи табели "СТОП" и ще купи светлоотразителни жилетки. Всеки храм ще излъчи доброволци, които ще носят табелите и ще помагат на деца да пресичат безопасно пред училищата в пиковите часове, съобщи пред "Стандарт" Велинов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай