10 неща от живота на...

10 неща от живота на... | StandartNews.com

Гъмов има страх от тъмното

Станимир Гъмов днес ще черпи за рожден ден. Непредвидимият актьор е едно от най-обичаните лица у нас, но като всички хора има своите фобии и страсти - една от тях е музиката. Когато не е отдаден на театъра или изобщо на актьорския занаят, играе онлайн. Направо като обсебен. Освен това има страх от тъмното и спи на нощна лампа. Затова обича нещо да му бръмчи - компютър, телевизор, жена.

1. Чудели се кой е този идиот

Да става актьор го запалил Стефан Вълдобрев, с когото се познавали от даскалото. Стефан завършвал гимназията, а Гъмов бил в 8-и клас. Ходели в един и същ самодеен състав, който бил много "силен". Във ВИТИЗ Гъмов бил приет в класа на две легенди - Коко Азарян и Боньо Лунгов. Избрал куклите. Всички студенти се изредили да видят кой е този идиот, който се отказал от професора. "Имах друга концепция за живота си. Исках да уча 1-2 години кукли и после да се прехвърля пак драма. Има неща, които драмата не може да ти ги даде - едно от тях е да развиеш въображението. Ето ти тая възглавница, им казва режисьорът и те не знаят как да я държат. Докато за кукловода тя оживява, превръща се в изразно средство и може да стане каквото си иска. Академията трябва да се преобрази като тези в по-развитите държави - влизаш на общо основание и изучаваш кукли, драма, пантомима и после профилираш. Когато разбереш какъв ти е талантът", смята Гъмов.

2. Синът му се ражда, докато е на турне

Актьорът е горд татко на третокласникът Иван. Обаче не успял да аплодира появата му на бял свят. Бил на турне в Босна и Хърватска. "15 минути преди да изляза на сцената, ми се обадиха, че той се е родил. Въобще не ми беше до това да играя. Исках да хвърля всичко и да хукна към България да го видя. Но не, удържах до края на представлението и тогава тръгнах", спомня си той.

3. Изчислява номерата на колите

Сред актьорите има много суеверия, но Гъмов е истински шампион. "Всякакви имам. Например да седнеш върху сценария и да се изправиш с него, за да ти върви и да не пропадне пиесата. Или да не свириш на сцената, освен ако не ти го изисква ролята, за да не те освирка публиката. По едно време имах много суеверия, по-скоро фатализми. Изчислявах номерата на колите. Смятах, че няма да ми провърви, ако не видя три стотици", казва той. "Всеки актьор се концентрира по различен начин. Нямам конкретен, например да държа жаба или да пипам дърво. Но се притеснявам всеки път. Има си сценична треска винаги, това е ценното на професията ни, защото загубиш ли я, се превръща в рутина", добавя още Станимир.

4. Смъкнали му гащите на сцената

Веднъж като студент в първи курс репетирали зад паравана с главички на кукли.
Наложило се да държат декора с две ръце. "И в този момент някой ми смъкна гащите. Бях абсолютно безпомощен. Нищо не можех да направя. Стоиш като глупак със събути гащи и се молиш всичко по-бързо да свърши, за да си ги вдигнеш", казва той.

5. Бил общ работник

За него срамна работа няма. Като завършил театралната академия, стоял близо година без никакви ангажименти. Тогава се хванал да работи на строеж. Като общ работник. "На сергия съм продавал на морето. Къде ли не, въобще не ми пука. За мен важното е да правя нещо", твърди актьорът.

6. Не може без цигари

"Пречат ми на гласа. Спирал съм ги веднъж, като ми гръмна белия дроб, имах пневмоторакс и маркуч, който ми излизаше от дроба; ако пушех, димът щеше да излиза от маркуча. Тогава се уплаших и спрях временно. Но после пак пропуших. Какво ли не съм правил и пробвал да ги спра - лепенки, електронни цигари и не става", казва Гъмов.

7. Носи три татуса

Украсил се е с три татуировки. Първата е името на сина му, сложил я веднага след раждането. "Втората е едно недоразумение. Бях тръгнал да пиша "Куин", понеже е любимата ми група, но татуистът се оказа некадърен, и ходих при друг да ми е преправя. И сега остана само кюто", обяснява Гъмов. Третата е името на жена, която е обичал преди време.

8. Вярва в конспирации

Преди години е бил на турне в Китай с кукления театър. Играели на български, а отдолу течали субтитри. "Те са достатъчно глупави да не различат Маугли от Тарзан. Ние играехме Маугли, а те го наричаха Тарзан. В четиризвезден хотел на рецепцията не знаят английски. Чейндж дори на патагонски значи обмяна на валута. Както и стоп. Умишлено ги държат глупави тия хора, за да ги управляват", разсъждава той.
Миткал е и из Америката. "Има едни 4-5 хубави града - Ню Йорк, Ел Ей, Маями, Чикаго, Бостън. Всичко останало във вътрешността са едни кръвосмешения, едни дебели хора, изроди и полицейщина. Иначе не могат да ги контролират. Но в Маями видях, че за интелигентния и богат човек има начин да се справи", обяснява актьорът, който гостувал там на сестра си.

9. Страст към въдицата

Гъмов е почитател на въдицата и през лятото ходи с приятели на риба в Родопите, често пъти на Арда. "Много е екстремно, правим големи преходи. Около Дяволския мост. Спим в спални чували, нямаме вода. Но е прекрасно изживяване", разказва той.

10. Всичко е "Берое"

Гъмов е страстен привърженик на "Берое".
"Писал съм го дори и в Китай на откриването на един фестивал в Шанхай. Лично кметът на града присъстваше и всеки трябваше да напише нещо на специална стена. Всички бяха с "Ще се върнем", "Обичаме ви", всякакви международни работи. Аз намерих къде ще го видят всички камери и точно зад кмета написах "Само "Берое". Предвид че Китай е 1 млрд., си представих
как го виждат най-малко 850 млн. души", споделя актьорът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай