10 бона глоби за Трайчо

10 бона глоби за Трайчо | StandartNews.com

София. Близо 10 бона глоби може да отнесе бившият икономически министър Трайчо Трайков заради конфликт на интереси. Това съобщи пред агенция Стандарт Нюз председателят на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов.

Трайков ще трябва да върне и една месечна министерска заплата, ако съдът потвърди становището на комисията, че той е бил в конфликт на интереси, докато е бил министър. 

Както агенция Стандарт Нюз съобщи вчера, комисията е установила, че Трайков е действал в частен интерес по време на мандата си 2009-2011 г.

Повод за констатацията й е, че е подготвил мотивиран доклад и е участвал в приемането на решение на правителството за предоставяне на концесия за добив на подземни богатства от находище "Балабана", разположено в землището на община Дулово, в интерес на фирмата "Каолин".

Това е станало почти четири години след изтичане на законоустановения срок за представяне на доклада. В същото време Трайков е имал 278 акции в "Каолин".

Фактът, че ексминистърът е притежавал акции в "Коалин", стана известен след оставката му от правителството. Според Златанов едната глоба ще е заради това, че Трайков не е обявил, че притежава акции. Парадоксът е, че именно ексминистърът сезира комисията с убеждението, че тя ще докаже липсата на конфликт на интереси. Вчера Трайков не вдигаше мобилния си телефон.

Филип Златанов съобщи още, че на 4 септември ще бъде извикан депутатът от ГЕРБ Емил Димитров заради двата сигнала срещу него. Единият е заради внесени от него промени в Закона за лова и дивеча, а другият - за изменения в Закона за здравето в частта му за забрана на пушенето. Народният представител вече е бил викан веднъж на 14 август, но не се е явил.

По думите на Златанов, ако на 4 септември Димитров отново не се яви, комисията ще се произнесе, без да чуе неговата позиция по сигналите. По закон зам.-шефът на парламентарната аграрна комисия има право на такова изслушване по време на производството за установяване на конфликт на интереси, което комисията вече близо 3 месеца води срещу него.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай