100 000 на воден режим

Язовирите празни в четири града и 156 села

100 000 на воден режим | StandartNews.com

Близо 100 000 българи са на воден режим въпреки падналите през последната седмица валежи. В четири града и 156 села водата потича от чешмите само в определени часове.

Според базата данни на Министерството на регионалното развитие Омуртаг, където има 8395 жители, и Тетевен - 9806 жители, са най-големите места с нарушено водоподаване. Значителен брой хора с режим на водата живеят в областите Габрово, Ловеч, Пловдив, Сливен, Търговище. Най-много засегнати от водния режим имало в началото на септември, когато около 133 хил. души са били без вода, съобщи Медиапул.

Една от основните причини за продължаващия с десетилетия режим на водата в тези области е старата ВиК мрежа, като на места довеждащите водопроводи са изградени преди повече от 40 години и са силно амортизирани. Не са изграждани и нови язовири. Заради това Министерството на регионалното развитие е предложило програма за ВиК сектора за 35 млн. лв., с която да се реши проблемът с безводието. Все още обаче не е ясно дали финансовото министерство ще отпусне пари за нея.

Междувременно се оказа, че и половината от управителите на държавните ВиК дружествата са сменени. От 29 оператори, в които държавата има над 50% участие, в 15 са направени промени в управителните органи. Причината за смените са лошо управление и финансови загуби. Сред подменените шефовете са тези на ВиК Варна, Добрич, Велико Търново, Габрово, Пловдив. Министърът на регионалното развитие Даниела Терзиева е сезирала прокуратурата за управителя на водното дружество в Габрово Владимир Василев заради конфликт на интереси. Той бил едновременно общински съветник и управител, а според Закона за местното самоуправление това е нарушение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай