1000 без дом заради цъкащи язовири (ОБЗОР)

1000 без дом заради цъкащи язовири (ОБЗОР) | StandartNews.com

Цъкащ водем над Одринци не е изпускан 30 години, Бойко прати министри спешно

Близо 1000 души в цялата страна напуснаха домовете си заради преливащи язовири. Част от водните съоръжения в страната тръгнаха да преливат, други се изпускат контролирано. Заради страха от висока вълна най-трагична вчера бе ситуацията във Варненско и Добричко.

Три села от три различни общини край морската ни столица бяха евакуирани в късния следобед в понеделник заради приливна вълна от язовир "Цонево". Принудителното извеждане засегна над 440 жители на село Величково в община Дългопол, на Гроздьово в община Долни чифлик и на Дъбравино в община Аврен. Въпреки че през целия ден в понеделник не валя дъжд, водоемът преля заради придошли води от язовир "Камчия". Областният управител на Варна Стоян Пасев обясни, че двата водоема са каскадно свързани и когато единият прелее, водата отива в другия. Това позволи на властите да организират евакуацията и да изчислят кога приливната вълна ще засегне селата. Проблемът се е получил, защото в язовир "Цонево" е нямало голям свободен обем за попълване. "Свободният обем на яз. "Цонево" започна бързо да се пълни, след като яз. "Камчия" преля с над 250 куб.м/сек.

Хората от застрашените села са настанени при роднини, в детска градина и училища. Осигурена им е медицинска помощ, храна, завивки и походни легла. На сигурно място са настанени и животните им. Пасев посочи, че полицията държи под охрана домовете, които са били опразнени. Началникът на Главна дирекция "Защита на населението и пожарна безопасност" комисар Николай Николов допълни, че подобна организация за извеждане на хора от домовете им се прави за пръв път в България. Заради кризисната ситуация премиерът Бойко Борисов изпрати в района шефа на вътрешното ведомство Веселин Вучков, екоминистър Ивелина Василева и главния секретар на МВР Светлозар Лазаров.

Спешна евакуация започна и в Добричко заради напълването на най-големия язовир в района - "Одринци", и риска да прелее. "Казаха ни до три дни да не идваме", разказа Петър Иванов от едноименното село под съоръжението. Негов съсед Иван Иванов също е притеснен какво ще стане с къщата и е приготвил каквото може да вземе със себе си. И двамата отиват в Добрич при близки. "Този язовир вече 30 години откакто е построен, и досега нито веднъж не е изпускан. Не се чисти коритото на Суха река", добави Иван, като не спира да се взира към съоръжението. Притеснени за труда си са и Атанаска и съпругът й Жельо. Жената вече бе събрала каквото може от покъщнината и я вдигнала на втория етаж на дома си. "Целият ни труд, градина 3 дка - всичко замина. Защо досега толкова години този язовир не е изпускан по малко, а чак сега. Миналата година валяха дъждове - нищо не се направи. Не почистиха коритото на реката, затова е така - водата не може да върви по пътя си", казва Атанаска, която е приготвила в торби най-необходимото и също се прибира при децата си в Добрич. Хората са притеснени за дворове, градини и къщи. В селото върви слух, че нивото на язовира се вдига за 2 часа с по 15 метра. Пълна евакуация е разпоредена в село Долина, където по данните на кметския наместник Калинка Христова живеят 205 души. Община Добричка е направила организация за евакуация на 134 души. Те ще бъдат настанени в училището, детската градина и читалището на село Владимирово временно. Животновъдите са предупредени да качат кравите си нависоко. "Нямам намерение да се евакуирам. Чистя си буриите и сега ще си запаля печката, ще си налея една ракия и с бабата - жена ми Денка, ще гледаме телевизия", каза пък чичо Стефан от Долина. "Надяваме се да имаме 20 часа, за да евакуираме хората", каза пред "Стандарт" областният управител на Добрич д-р Маргарита Новоселска.

Бурята потроши две линейки

Бурята край морето потроши две линейки. Колите на варненската спешна помощ излезли от строя след ураганния вятър и пороите, съобщи "Блиц". Екип от спешни медици по чудо се отървал без наранявания, след като дърво се стоварило върху линейката. Другата кола пък се потрошила, след като пропаднала в яма. "Станали са при изпълнение на адрес. Едните колеги са пътували към село Бяла вода, община Долни чифлик, когато паднало дървото. Другите колеги от Бяла пък закъсали на път за село Попович, защото пътят бил залят от вода", обясни шефката на Бърза помощ във Варна д-р Мая Рашева. Линейката, върху която паднало дърво, е с потрошени фарове и изкривени ламарини, другата пък е с повредена ходова част. "И двата автомобила са откарани в сервиз. Надяваме се до края на деня да могат да ни осигурят други два, защото линейките са малко и това много затруднява обслужването на адресите", подчерта вчера Рашева. По думите й в неделя по време на голямата буря е имало един сериозен случай с дете с астритни оплаквания и подут корем.

Затворници и военни помагат

Затворници с леки присъди ще бъдат изкарани, за да подпомагат хората в бедстващите райони след наводненията. По разпореждане на министъра на правосъдието Христо Иванов лишените от свобода ще напуснат килиите си и ще се включат в акциите по възстановяване на щетите. Началниците на затворите във Варна и Бургас, както и на затворническото общежитие в Смолян, вече са се свързали с кризисните щабове по места, за да уточнят къде и колко хора са необходими да помагат.
Най-засегнатите от наводнението хасковски села могат да очаква при нужда помощ от армията. За това е уверил военният министър Николай Ненчев, който инкогнито посети в понеделник на път от Кърджали и засегнатите от наводненията села от Хасковско. Армейският шеф съобщи, че има възможност да бъде изпратена високопроходима техника, за да бъдат снабдени хората с хляб и други продукти от първа необходимост.

Ураганът остави стадион без ограда

Ураганният вятър, който вилня в Монтана в нощта срещу събота, остави стадион "Огоста" без ограда, съобщиха от общината. Стихията е отнесла 262 м от ламаринената стена. Друг голям къс ламарина се е откъснал от покрива на седеметажен жилищен блок и е паднал на 200 м в двора на къща. Върху друга къща е паднало дърво. Най-старото дърво от двора на природо-математическата гимназия също не издържа напора на вятъра и се прекърши.

Най-големи щети бурята е нанесла на покриви, улици и паркове в Берковица и Вършец. Близо 40 дървета са унищожени в парка "Свети Георги Победоносец" в Берковица. Пострадаха и много дървета в курорта Вършец. Някои от тях са засадени лично от доктора на минералните бани Дамян Иванов. Това е било в началото на миналия век.

Кадиево избяга от Цанков камък

Панически страх от приливна вълна разтресе жителите на пловдивското село Кадиево. Причината е започналото изпускане на язовир "Цанков камък". Според хората много е вероятно това да доведе до бързо покачване водите на река Въча, която може да залее селото им. Най-страшно ще бъде, ако това стане през нощта, коментират кадиевци, част от които още в неделя предприеха евакуация при роднини в други населени места. Междувременно и кметството в Кадиево започна превантивна организация в случай на бедствие. Постоянно се следи нивото на реката, има приготовления и за издигане на диги.
Три фамилии от дуловското село Долец бяха евакуирани в понеделник сутринта, защото къщите им са наводнени и напълно необитаеми след проливните дъждове.

Джипове носят храна на откъснати села

Бедственото положение за област Смолян бе отменено в понеделник по обед, ситуацията се нормализира, обяви областният управител Недялко Славов. След пороите нивата на реките и язовирите в областта остават високи, но продължават да спадат, остават обаче проблемите със свлачища и паднали камъни. Откъснати от света остават селата Мугла и Киселчово.
Участък от пътя за Киселчово е подкопан от реката и срутен, а жителите втори ден са без ток. Хляб и хранителни стоки ще се доставят с джип, който може да стигне до пропадналата зона от пътя. Оттам хората ще си предават ръчно нужните запаси. Единствената пътна връзка до Мугла също е затворена заради пропадания и свличания на скални маси, причинени от наводнението.

В община Девин обаче бедственото положение остава в сила. Поради пропадане на тротоар и част от пътната лента на самия вход на Девин там движението също е в едната лента. За няколко часа днес е въведено ограничение да не се движат товарни автомобили в Доспат в участъка от пътя Гоце Делчев - Доспат, тъй като се разчиства паднала скална маса.

Стихията нанесе поражения за 10 млн.

Деца спят в калта, водата не е от дъжда, подозират хората в Долно Езерово

Над 10 млн. лева са щетите върху пътната инфраструктура от наводненията през последните два дни. Това сочат първоначалните оценки на Агенция "Пътна инфраструктура". Тежки поражения има в Свети Влас. Там щетите надхвърлят 300 000 лева. Курортът буквално бе пометен от стихията. Пясъчната ивица е отнесена в морето, улици са под вода. Втори ужас пък преживяха хората в бургаския квартал "Долно Езерово". Местните дори не успяха да изчистят домовете си от тинята, когато пороят отново ги заля в неделя вечерта. Под вода са 70 къщи. Деца и старци са принудени да спят сред кал и мръсотия, десетки бяха евакуирани с гумени лодки. "Най-много ме боли за хладилника, който беше чисто нов. Ние бяхме на леглото и се чудихме какво да правим, защото водата продължаваше да се покачва. Мислехме да се качим върху гардеробите", разказа баба Йорданка. Хора от квартала обясниха, че къщите се наводнявали вече за пети път, но такава мощна приливна вълна никога не е имало. Повечето от жителите сами са се евакуирали. Някои от тях са излизали през прозорците, тъй като водата стигала до първия им етаж. "Колкото и да вали, няма как тази вода да дойде само от дъжда. А да не забравим, че снощи изобщо не валеше", подозират местните. "Това е само от водоемите горе край Българово. Някой си гледа интереса и за да не отърве рибата, изпуска водата. Заради един обаче страдат толкова много семейства. Преди известно време в дерето са хванали шаран", казаха бургазлии. "Водоемите край Българово се вливат в други дерета и реки, а вълната, която заля квартала, е от проливния дъжд", заяви в отговор директорът на Териториална дирекция "Долно Езерово" Антоанета Манолова пред Topnovini.bg. Тя също е получила сигнали, че хората сами са се евакуирали. Комисия прави оглед на щетите и ще установи на каква стойност са те. Вчера стана ясно, че пострадалите ще получат помощ в размер на 325 лв.

Кметове искат изсичане на орехи край пътя

Кметове на населени места в община Петрич са готови за протести и блокади на пътища, тъй като се бави изсичането на 130 ореха край пътя от града за ГКПП Златарево. "Стига са се мотали и оправдавали, а да предприемат необходимите действия. Не искаме да гинат хора заради опасните дървета. В неделя жена в Русенско бе убита от такова изгнило дърво, което паднало върху колата. И тук ли трябва да стане нещо такова, че да изрежат орехите", негодува кметът на село Самуилово Кирил Стоянов. Той и колегите му дават на общински експерти две седмици срок за изпълнение на взетото вече решение. Опасните орехи се намират от двете страни на шосето и често изгнили клони падат върху преминаващите автомобили. Отсечката не е обезопасена с мантинели и при пътни произшествия шофьорите се забиват директно в дънерите.

Опасен мост изпразни санаториуми

Хронично болни пациенти, които в момента са на процедури в част от санаториумите в Нареченски бани, прекъснаха лечението си заради опасен мост. Съоръжението минава над река Чепеларска и поради придошлата вода е на косъм от срутване. Сантиметри делят буйната планинска стихия от моста. Ако падне, хората от източната страна на пътя ще останат откъснати от света. Затова пред риска да попаднат във воден капан хората от няколко балнеостанции по източния склон масово си тръгват. По всяка вероятност след изпразването на хотелчетата персоналът също ще се евакуира до отминаване на опасността. Това е и препоръката на кмета на населеното място Димитър Бакалски, който припомни, че преди десетина години придошлата Чепеларска отнесе стария мост и после минаха години, докато той бъде изграден наново.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай