Събота,

100 години до следващия потоп

От: Редактор -
174
100 години до следващия потоп
A
A
A

Гибелното покачване на моретата ще докара нов всемирен потоп, който ще настъпи в близките 100 години, ако човечеството не вземе необходимите мерки за предотвратяването му.

Това предупреждават учени в свое изследване, публикувано в британското научно списание “Nature”.

Според международно изследване опасността от повишаването на нивото на световния океан непрекъснато се повишава заради растящите приливи, увеличаващите се вълни и бурите. Те са предизвикани от глобалното затопляне.

По оценка на специалистите, ако човечеството не изгради защитни съоръжения и не прекъсне наблюдаваните днес тенденции, към 2100 г. огромни части от сушата на нашата планета ще бъдат наводнявани редовно.

Половината от крайбрежните региони в световен мащаб ще бъдат под вода. Най-застрашени са териториите, разположени на 10 метра над морското равнище.

При най-лошия сценарий около 287 милиона души, или 4% от населението на Земята, могат да пострадат от крайбрежните наводнения.

В парично изражение предстоящият всемирен потоп може да нанесе щети в размер на 14 трилиона долара, което съставлява 20% от световния брутен вътрешен продукт.

Въпреки че нивото на моретата се покачва сравнително бавно, екипът на Ебру Кирецки от австралийския университет в Мелбърн твърди, че на човечеството му предстоят катастрофални природни явления.

 


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички