10 факта за Аманда, в която Америка се влюби

22-годишната поета иска да стане президент

10 факта за Аманда, в която Америка се влюби | StandartNews.com

Церемонията по встъпването в длъжност на 78-годишния Джо Байдън на 20 януари беше запомнена не само с ярките музикални изпълнения на Лейди Гага и Кейти Пери. Но и с думите на 22-годишната поетеса Аманда Горман.

Младата активистка за граждански права прочете по време на клетвата на Байдън свое патриотично стихотворение, озаглавено „Хълмът, по който се изкачваме“ и по този начин влезе в историята на страната си като най-младата поетеса, участвала някога в подобна церемония.

Минути по-късно момичето вече бе истинска звезда в социалните мрежи, а продажбите на единствената й (в момента) книга се увеличиха значително. Ето 10 малко известни любопитни факта за Аманда Горман, в която Америка се влюби.

1. Аманда Горман е родена в Лос Анджелис. Отгледана е от майка си, която е работила като начален учител. Има брат и сестра близначка, които също са активисти за граждански права като нея.

2. Като дете Аманда е имала проблеми с говора. Налагало се да обръща специално внимание на произношението на всяка дума. Това обаче я учи на специално отношение към звука и речевия ритъм.

3. Аманда започва да пише стихове, докато се разхожда в училищния двор. На 14-годишна възраст тя започва да посещава „Пиши момиче“, неправителствена организация, която подкрепя писателските опити на тийнейджъри в Лос Анджелис.

4. След като напуска училище, Аманда Горман постъпва в Харвардския университет, където учи социология. Миналата година тя завършва с отличие.

5. На 16-годишна възраст Аманда печели наградата за млад поет в родния си град. През 2017 г. тя печели същата награда, но на национално ниво.

6. През 2015 г. Аманда пусна първата си книга „Тази, за която храната не е достатъчна“. Сега момичето подготвя две нови книги за издаване: сборник със стихове и книга за деца.

7. Аманда е поканена на направи изказване по време на инаугурацията на Джо Байдън от съпругата му Джил. Новата първа дама на страната е учител по английски език.

8. В работата си Горман повдига въпроси за потисничеството, расовата дискриминация, феминизма и други важни теми.

9. Аманда Горман планира да се кандидатира за президент на САЩ през 2036 г.

10. Аманда обича да експериментира със стил и ярки цветове в дрехите и често показва модните си образи в социалните мрежи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай