Звезди на Народния театър играха на стълбите

Откъсите от „О, ти, която и да си“ бяха в чест на Иван Вазов

Звезди на Народния театър играха на стълбите | StandartNews.com

Народният театър отбеляза 173-тата годишнина от рождението на Иван Вазов на площада пред най-красивата сграда в България с откъси от спектакъла „О, ти, която и да си“.

В знак на уважение към патриарха на българската литература на гражданите бяха поднесени избрани моменти от лиричния колаж за любовта по негови стихове, писма и спомени. Току-що завърнали се от турне в Босилеград, Сърбия, именно с „О, ти, която и да си“, режисьорът Бойка Велкова и актьорите Ненчо Костов, Биляна Петринска, Ева Тепавичарова, Параскева Джукелова и Радина Боршош зарадваха публиката. Представлението беше предшествано от думи на колегата им Дарин Ангелов, който припомни, че от 1962 г. театърът носи името на Иван Вазов, който е и първосъздател на неговия репертоар. Освен сценичния пролог в три картини, написан от Вазов за тържественото откриване на Народния театър, десетилетия наред място в дългата и интересна история намират и драматизациите по Вазовите романи, повести, исторически драми, комедии. „Нека почетем заедно Иван Вазов и да си спомним колко обичан и обичащ е бил Поетът!“, призова Дарин Ангелов. 

След овациите зрителите получиха екземпляр от пиесата с автограф на автора Мирела Иванова, която е и драматург в Народния театър. Сценографията и костюмите за постановката са на Нина Пашова, музиката – на Теодосий Спасов, а хореограф е Мила Искренова. Тези, които все още не са гледали „О, ти, която и да си“, могат да купят билети за първото му представление през новия сезон – на 15 септември от 19 часа на камерната сцена.

фото Стефан Здравески

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай