Звезда от "Далас" снима филм за дядо Добри

Звезда от "Далас" снима филм за дядо Добри | StandartNews.com

Щатски кинаджии целят световни селекции, първият фестивал в списъка им е в Кан
Джефри Байрън продуцира "Мълчаливият ангел" за 100-годишния светец от Байлово

90-минутен документален филм "Мълчаливият ангел" за 100-годишния дядо Добри и България прави пазарджишкият музикант и продуцент Недялко Алипиев, чието артистично име е Неди Джон Крос. Той и екипът му от "Старлайт" ще разкажат историята на Светеца от Байлово и ще покажат чрез него уникалността на страната ни, съобщава zname.info. В лентата ще се завъртят кадри за Хитлер, цар Борис, бомбардировките над София, в които благодетелят на храма "Свети Александър Невски" загубва слуха си. Копродукцията между България, САЩ и Германия ще търси път към селекцията на световни фестивали в Европа и Америка. Джефри Байрън, един от щатските продуценти, е човек с дебели връзки в индустрията. Той е снимал в култовите сериали "Далас", "Спасители", "Зоната на здрача", "Стар Трек" с Бен Крос и "Пропадане" с Майкъл Дъглас. "Джефри е супер - остана поразен от историята. Самият ни разказва семейни сюжети. Помни как като бил малък, Джон Уейн го е качвал на кон. Майка му Анна Лий е англичанка, кръщелница е на сър Артър Конан Дойл и е дългогодишна приятелка на дъщерята на великия писател Джейн. Кръстник на Джефри пък е легендарният холивудски режисьор Джон Форд. Съпруга на Джефри е известната телевизионна актриса и красавица Гейл О'Трейди", разказва Неди.

Дядо Добри не е непознат извън България, че и извън границите на православната общност, за него говори и папа Франциск. Той обаче е неизвестен на широкия свят. Първият фестивал, в който ще се целят създателите на филма, е фестивалът в Кан - там има достатъчно секции извън конкурса.

Недялко Алипиев е твърде интересна личност. Той израства в Германия, където изнася по 120 концерта на година с рок бандата си. Подгрявал е концерти на AC/DC и Рони Джеймс Дио. Връща се у нас преди 7 години и се захваща с правене на музика за американски филми, снима и собствени продукции. Компанията му вече спечели награда на арт фестивала "Синероком" в Лас Вегас за най-добро музикално видео за баладата God Forgive на пазарджишката му група Big Fat Lily. С клипа на парчето групата на Неди се класира като номер едно в късометражно видео в Кан. В Холивуд българинът е удостоен и с диамантена награда за музиката към Milwood.

"Всичко инвестирах и не ме интересува, че ще загубя пари - важното е, че филмът ще остане и ще рекламира не само примера на дядо Добри, а нас, българите, които му се възхищаваме, но не можем да тръгнем по стъпките му. Неслучайно точно в България се раждат хора като него", вълнува се Неди.

В "Свети Александър Невски" са ги пуснали да снимат за два дни. Неди е осигурил дрон - малък хеликоптер с камера, с който са направили шеметни кадри от седемте Рилски езера.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай