Звезда от Баку гостува в Бургас

Топ кураторът Стефан Стоянов представя Елнара Насирли в Библиотеката

Звезда от Баку гостува в Бургас | StandartNews.com

Собственикът на берлинската галерия „Q“ Емин Мамедов, Елнара Насирли и Стефан Стоянов след откриването на изложбата в мегаполиса

Арт център Библиотеката – вече култово място за български и световни артисти в Бургас, скоро ще посрещне една от най-известните художнички на Баку, гастролираща на три континента. Елнара Насирли, представена от международния куратор Стефан Стоянов, ще покаже изключително въздействащите си творби – ярки, изпълнени с необикновена енергия, създадени върху дърво, зебло, хартия, с мъх, метал, пластмаса. Преди броени дни дамата беше аплодирана в прочутата берлинска галерия „Q“. Ценителите в Бургас също ще се насладят на емоциите, закодирани в платната й, мотивирани както от темата за корените и идентичността, така и от идеята за космополитизъм, общност, емпатия.

Елнара Насирли е изключително интересна личност – притежава дипмоми за еко инженер и за художник, учила, живяла и работила е в САЩ, Англия, Индия, Франция. Картините, скулптурите, колажите, инсталациите й са сякаш биоморфни вселени, изваяни от нетрадиционни материали. Ателието й в Баку е в класическа сграда от 19 век с високи тавани, богато украсени с рисуван дизайн. Пространствата са изпълнени с респектиращи по мащаби произведения – портали към безгранични светове, които се отразяват в огледала. Елнара споделя, че естетско-философските й възгледи са повлияни от „Грейпфрут“ на Йоко Оно, Седем манифеста на Дада, Кратка история на времето от Стивън Хокинг... Сред страстите й са още бойното изкуство капоейра, латино танците, карането на мотор.

Adil Yusifov © Elnara Nasirli 

„Нейната експресивност е порязаваща. В работите на Елнара освен всичко друго, има и много джаз, психеделичен рок от 60-те, опера и особено Пучини, соул, фънк“, коментира Стефан Стоянов, който по традиция води в Бургас някои от най-зрелищните художнички от Европа, САЩ и Азия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай