Зуека: Започнах да рисувам след смъртта на татко

Положението у нас ми дойде до гушата – тая държава дъно няма, казва топ актьорът

Зуека: Започнах да рисувам след смъртта на татко | StandartNews.com

Васил Василев-Зуека е започнал да рисува малко след смъртта на баща си, който е притежавал същия талант и понякога се е усамотявал с четките и моливите. Прочутият актьор предполага, че първите боички, към които е посегнал, са били останали именно от родителя му. А едно от най-тъжните неща за Зуека като художник, е да гледа как новите собственици на картините ги отнасят от живота му, призна той в „Тази неделя“.

Зуека черпи вдъхновение от живота, а творенията му разказват истории – понякога отделни сцени, друг път цели пиеси, които на платната излизат доста по-различни, отколкото са в главата му, но идеята винаги се запазва. Той е благодарен на жена си Ани, че му осигурява свободно време, за да рисува, докато тя се занимава със сина им Стефан. Момченцето засега не проявява интерес към жанра – за разлика от кака си Девина. „О, дъщеря ми е много по-добра от мен като художник“, категоричен е Зуека, който играе и в „Хлад“, първия игрален филм на наследницата си, която вече е дипломиран режисьор като майка си, първата дама на Театър „Кредо“ Нина Димитрова.   

Асът на сцената и екрана обаче е силно разочарован от българската действителност. „Всичко, което се случи и се случва през тези 31 години, ми дойде не до гушата, а вече не знам до къде. Все си казваме, че най-после сме стигнали дъното и ще се отласнем нагоре. Но се оказва, че тази държава дъно няма. Трябва да мислим повече, да анализираме личностите, които се стремят към властта“, коментира Зуека.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай