"Златен век" за посланика на Франция

"Златен век" за посланика на Франция | StandartNews.com

Тракийските съкровища в Лувъра догодина ще имат поне 4-5 милиона посещения, убеден е Ксавие Лапер дьо Кабан

Почетен знак "Златен век" - огърлие, получи днес, в деня на националния празник на родината си, посланикът на Франция в България Ксавие Лапер дьо Кабан. Министърът на културата д-р Петър Стоянович връчи най-високото арт отличие на дипломата на официална церемония в Тронната зала на бившия Царски дворец. Изборът на мястото не е случаен, защото в Националната галерия в момента гостува изключителната изложба "Метаморфози" на Огюст Роден.
"Негово Превъзходителство Ксавие Лапер дьо Кабан притежава всички качества на съвременния дипломат - блестящо образование, огромен опит, широта на възгледите, много точна преценка на ситуациите.

Но посланикът притежава още нещо, което е безценно и с което малко хора от неговия ранг и потекло разполагат - той има и статут на любим съсед, той е истински приятел на България", подчерта Стоянович и припомни за безспорния принос на Дьо Кабан за развитието и задълбочаването на културното сътрудничество между двете страни.

Френският дипломат благодари за високия приз: "Възприемам наградата като израз на признание не само към моята работа, но и към тази на моите предшественици.

Културата е най-добрият начин да се сближават народите." Посланикът припомни, че мащабните изложби с творби на Жул Паскин и на Огюст Роден в София са важна част от културната политика на взаимодействие между България и Франция. "През април 2015 г. гостите на Лувъра ще могат да видят първата изложба за Тракийската цивилизация, която ще гостува в прочутия музей в продължение на 4-5 месеца. Очакванията ми са, че съкровищата ще бъдат видени от поне 4-5 милиона ценители", завърши Негово Превъзходителство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай