Златен медал за Валери Петров

Анжел Вагенщайн, Виктор Барух и Борис Крумов

Златен медал за Валери Петров | StandartNews.com

Навръх стотния си рожден ден Съюзът на писателите развърза торбата с благините и щедро възнагради достолепни творци, живи класици. С най-високото отличие, златен медал "Иван Вазов", пръв бе удостоен Валери Петров. Получавайки своята награда, Анжел Вагенщайн говори за мълчанието, с което се отминава участието на писателите в съпротивата срещу хитлеризма. Авторът на повече от петдесет киносценария и бестселъри, издадени в САЩ, Италия и Испания, напомни, че в Европа фашизмът отново надига глава. "В тревожно време писателите нямат прави да мълчат", завърши словото си Джеки. "Мълчанието крещи", продължи в същия дух другият призьор, поетът Евстати Бурнарски, възмутен от премълчаването на много истини днес. Със златен медал бяха наградени още Христо Ганев, Ана Александрова, Виктор Барух, Борис Крумов и тримата живи председатели на Съюза: Любомир Левчев, Кольо Георгиев и Никола Радев.

"През първите 30 години след освобождението от турско робство литературата ни е постигнала невиждан разцвет. Тогава у нас са родени тридесет гении, ненадминати до днес. По степен на грамотност и брой на прочетени книги българите се сравняват само с японците", каза Кольо Георгиев. Той не скри огорчението си, че на честването на стогодишнината на СБП не е присъствал нито един политик и държавник.

В импровизираната зала на славата, в която се бе превърнал ресторант "Рубаят" на НДК, на пръсти се брояха творците под 60.

"До преди няколко години ските бяха едно от любимите ми занимания, сега ми остана само литературата", откровено призна Димитър Гулев, един от многото, получи почетен диплома за цалостно творчество. "Да не оставяме перото да ръждясва", обещаваха си слугите и робите на словото. С много късна дата писателката фолклористка Елена Огнянова благодари на някогашния министър на културата Георги Йорданов за това, че й е помогнал да вземе софийско жителство.

Изпълняващият длъжността председател на СБП Христо Ганов опроверга слуховете и публикациите за злоупотреби в организацията, като увери, че тя е в чудесно финансово състояние. Фактът бе потвърден с марковото вино, с което управителният съвет почерпи. Обявени бяха и годишните награди на СБП. За роман бе отличена Мая Вапцарова, за поезия Васил Сотиров, за драматургия Петър Маринков, за мемоаристика Атанас Теодоров...

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай