Златен кукерикон за Мариан Бачев и Николай Урумов

Театралните награди за хумор и сатира бяха раздадени за пети пореден път

Златен кукерикон за Мариан Бачев и Николай Урумов | StandartNews.com

Фото Фейсбук

Театралните награди за хумор и сатира "Златен кукерикон" бяха раздадени от Сатиричния театър за пети пореден път. Събитието започна след премиерата на "Сатирично кабаре". Мариан Бачев беше отличен за ролята си на Чаплин в едноименния мюзикъл от Крис Къртис по либрето на Къртис и Томас Мийхан (режисьор Борис Панкин, Държавна опера - Варна).

"Много е вълнуващо, защото това е първата ми награда в София след 20 години. Бях на 25, когато взех награда за талантлив млад актьор. Сега взимам награда за талантлив актьор, а след 20 години ще взема награда просто за актьор", каза Бачев, цитиран от БТА.

За режисура бе отличен Николай Урумов - за "Суматоха", поставена в русенския драматичен театър "Сава Огнянов".

"Тук, на тази сцена, се запознах за първи път с Йордан Радичков, репетирайки "Януари" със Стоян Камбарев, тогава Пламен Марков беше директор на този театър, а аз не бях разпределен в това представление. Тези срещи бях просто уникални, един урок за мен. Благодаря на всички режисьори, с които съм работил", каза Урумов. "Русенският театър беше първият, в който влязох, служейки като войник. Гледайки спектаклите на Слави Шкаров, аз си пожелах да правя този театър. Сега благодаря на цялата трупа, че ми дадоха този шанс", допълни той.

Победители в останалите категории са актьорският клас на Ивайло Христов за "Суматоха" от Йордан Радичков в театъра на НАТФИЗ - в категория "Млада надежда"; Анна Петрова за "Лъжата" от Иван Митев по Михаил Леонтиев (реж. Гълъб Бочуков, Театрално-музикален център - Кърджали) - за женска роля; и "Ако Фройд беше индиец" от Боян Иванов във Варненския куклен театър - за спектакъл.

Проф. Пламен Марков е носител на "Златен кукерикон" за цялостно творчество - на името на Георги Калоянчев. "Този път не съм номиниран, ами съм ламиниран", каза в словото си Марков, но изтъкна, че вълнението е не по-малко. Той посочи, че от 25 години не работи в Сатирата, но се радва от това, че усилията му са били запомнени и важни за някого. "Аз бях тук осем години. Това бяха изключително изтощителни години, трудни за театър, като че ли сега са лесни. Но тогава ни се струваше, че всичко е много трудно и трябваше да се съхрани този театър със своите славни традиции", каза още Марков.

Преди церемонията по връчването на "Златен кукерикон", зрителите аплодираха първото представление на "Сатирично кабаре (място за похвали и оплаквания)", в което участва почти целят състав на Сатирата. Директорът на трупата Калин Сърменов и Михаела Кацарова са автори на това "иронично намигване към реалността", в което битуват вечните теми за любовта и семейството, училището и здравето, политиката и църквата, заобикалящата ни медийна и социална среда.В кабарето имаше и поезия, в изпълнение на Йорданка Стефанова - стихотворението "За хвърчащите хора" на Валери Петров и "Приятели" от Дамян Дамянов. Режисьор е Николай Младенов. Сценографията и костюмите са на Свила Величкова. Музиката е на Мартин Каров, а хореографията - на Татяна Янева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай