Живописни шедьоври в НДК

Живописни шедьоври в НДК | StandartNews.com

Картини от фонда на Националната галерия могат да се видят до 30 септември

Шедьоври на българската живопис от 70-те и 80-те години на миналия век от фонда на Националната художествена галерия са изложени в арт галерията на НДК до 30 септември.

Тридесет и осемте платна на най-утвърдените имена в изкуството ни от този период представят различни творчески поколения. Мотивът да бъде избран точно този период е, че това е време на различни, често противоречиви художествени процеси, на относителна артистична независимост и на ярки творчески индивидуалности.

Експозицията предлага едни от най-блестящите български художници на съвременната ни класика с едни от най-прекрасните постижения в тяхното творчество. Всеки от тях се отличава с подчертано индивидуален възглед и ярко присъствие в националната художествена традиция. Тук може да се види от експресивната живопис на Генко Генков през творбите с монументално звучене на Атанас Яранов, Петър Дочев и Светлин Русев до фотореалистичните композиции на Димитър Буюклийски. Сред тях са и рядко показвани платната на Иван Вукадинов, Магда Абазова и Емил Стойчев, които могат да се разгледат всеки ден, без понеделник, от 10 до 18 часа. Малко познати на публиката са и три картини на Димитър Казаков-Нерон в характерната за него стилистика, вдъхновени от националната традиция и фолклора.

"Бих нарекла тази прекрасна изложба втората силна вълна на българския модернизъм от 70-те и 80-те години на миналия век. Това е експозиция, която представя едни от най-блестящите български художници на съвременната ни класика с едни от най-прекрасните постижения в своето творчество", обяснява изпълнителният директор на Националната галерия Бисера Йосифова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай