Жан-Клод Кариер идва за премиера

Жан-Клод Кариер идва за премиера | StandartNews.com

Братя Чучкови са копродуценти на лентата "Защо аз", селектирана за "Берлинале"
"Досието Петров", по негов сценарий, режисиран от Георги Балабанов, открива 19-ия София филм фест

Знаменитият френски сценарист Жан-Клод Кариер отново идва в България. Миналогодишният носител на "Оскар" за цялостно творчество ще представи у нас съвместния си филм с Георги Балабанов "Досието Петров". Лентата отрива 19-ия София филм фест, който ще зарадва киноманите между 5 и 22 март. Кариер е сценарист на творбата, режисирана от българина, който от години живее във Франция.

"Досието Петров" разказва по неочакван начин една история за промените в България, която започва в края на 80-те и завършва в наши дни. През последните години на комунизма един театрален актьор, Александър Петров, по непонятни за него причини, получава забрана да играе. Когато след падането на режима отново може да стъпи на сцената, открива, че е бил предаден от човека, на когото толкова се е възхищавал - своя учител и близък приятел, професор Богомилов. На неговото погребение, само минути преди да произнесе своето прощално слово, Петров получава папка с доносите на своя кумир. Отвратен от всичко, актьорът решава да напусне завинаги театъра. Негов стар приятел, видният бизнесмен Марков, му дава шанс да се справи с трудната ситуация. В този период на хищническо първоначално натрупване, на брутално насилие и войни между групировки, на кредитни милионери и банкови фалити, Марков предлага на Петров да застане начело на нова политическа партия, която ще спаси страната.

"Представи си, че в това разбъркано време ти заспиваш беден, а на другия ден си милионер. От неизвестен провинциален адвокат се превръщаш в политически лидер. Но се случи и обратното през тези години - от банкер ставаш колбасар. Това е невероятна смяна на битието, на съдбите, подмяна на идеали... Искахме да направим филм за света като сцена и за това как всеки има своята роля. Какво е да си крал, а след време да си шут", допълва Георги Балабанов, който се установява в Париж още през 80-те, където създава поредица от документални филми. Сред най-известните с родна тематика са "Граница на мечтите" за Анани и Христо Явашеви, както и филм за бившите дисиденти в Пазарджик. Балабанов е работил в прочутия театър "Слънце" на Ариан Мнушкин в Париж, както и за тв канал ARTE.

Михаил Билалов, Христо Шопов, Цветана Манева, Ани Пападопулу, Радина Кърджилова, Деян Донков, Валери Йорданов, Валентин Ганев, Богдан Глишев, Малин Кръстев, Георги Новаков, Йосиф Шамли, Станка Калчева, Анжела Недялкова са част от звездния екип на "Досието Петров". Филмът е копродукция между България, Германия и Франция. Проектът беше представен през 2008 г. на "София мийтингс". Тогава Жан-Клод Кариер получи Наградата на София за приноса си към киноизкуството, а фестивалната публика имаше удоволствието да види филмите "Призраците на Гоя" на Милош Форман и "Улжан" на Фолкер Шльондорф, на които Кариер е сценарист.

"Историята в "Досието Петров" ме заинтригува много, защото съм работил по темата и преди. Адаптирах за киното романа на Милан Кундера "Непосилната лекота на битието", който също ни пренася в разгара на комунизма. А с този филм искаме да разкажем за разрива в обществото, което сме си мислили, че е добре организирано", коментира работата си по лентата прочутият французин.

Съдбата и талантът му превръщат родения в затънтено френско селце майстор на словото в дългогодишен сценарист на Луис Бунюел. Той е човекът, създал сценариите за шедьоврите "Дневникът на една камериерка", "Този неясен обект на желанието" и "Дневна красавица" и още 120 кинотворби, тв филми и сериали. Работил е със знаменити режисьори като Жак Тати, Луи Мал, Пиер Етекс, Жан-Пол Рапно, Патрис Шеро, Жан-Люк Годар, Карлос Саура, Анджей Вайда.
Радостна новина дойде и от организаторите на "Берлинале". Виктор и Борислав Чучкови и Мария Методиева са копродуценти на филм, селектиран на кинофестивала в немската столица. Лентата "Защо аз?", режисирана от Тудор Джурджу, е съвместна продукция между Румъния, България и Унгария, съобщава сайтът "Площад Славейков".
"От много време исках да разкажа тази история, която е по действителен случай - за живота на румънския прокурор Кристиан Панаит. През 2002-ра той се самоуби и посмъртно стана герой в борбата срещу корумпираната съдебна система", разказва режисьорът.

"Защо аз?" е вторият филм с българско участие на фестивала в Берлин. Форумът ще бъде открит на 5 февруари с "Никой не иска нощта" на испанската режисьорка Изабел Койшет, заснет у нас и с участието на Жулиет Бинош.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай