Започна Осмият симпозиум по скулптура „Мездра 2022“

Симпозиумът по скулптура „Мездра 2022“ ще продължи до края на юни

Започна Осмият симпозиум по скулптура „Мездра 2022“ | StandartNews.com

Започна Осмият симпозиум по скулптура „Мездра 2022“, организиран от община Мездра на всеки две години с подкрепата на местни фирми за обработка на врачански камък, съобщиха от общинския пресцентър, пише БТА.

В мездренското биенале участват четирима български скулптори от различни поколения. Доайен сред тях е 78-годишният Теодоси Антонов от Монтана, за когото това е трето участие в симпозиума след 2004 г. и 2012 г. Неговият колега Иван Стоянов от Ямбол също участва за трети път (2014, 2020 г.). Групата на скулпторите допълват абсолвентите във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“ Катерина Чакърова от Лом и Дилян Ангелов от Трявна. 

Осмият симпозиум по скулптура „Мездра 2022“ ще продължи до края на юни. Изработените по време на биеналето творби остават собственост на Мездра и ще бъдат експонирани в зелените площи на улица „Христо Ботев“ над автогарата и от моста на река Моравишка до стария пазар, допълват организаторите.

Така продължава изпълнението на идеята на местната власт за естетизацията на градската среда чрез изграждането на галерия от каменни пластики на открито. Досега в галерията са показани 41 творби от 29 български и чуждестранни скулптори, изработени по време симпозиумите от 2004 до 2020 години. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай