Явор Гърдев: Душата остава най-важното

Явор Гърдев:  Душата остава най-важното  | StandartNews.com

"Жана" в Народния е новият спектакъл на философа режисьор
Известният театрал отказал да е служебен министър след 28-часов размисъл

Явор Гърдев е отказал да бъде служебен министър на културата след 28-часов размисъл и анализ на ситуацията. "Оказа се, че заради многото поети ангажименти имам само 6 свободни дни, в които мога да остана в кабинета", призна известният театрал пред Георги Любенов по БНТ. Предложението дошло от Росен Плевнелиев в началната фаза на номинациите.

За режисьора, който има диплома и по философия от Алма матер, въпросният пост е негативно нюансиран не само от липсата на задължителния обем от средства, но и заради тълкуването на културата като атрибут на тоталитаризма, който е на доизживяване. За Гърдев това е основната пречка в интеграцията ни към Европа и приобщаването ни към нейните духовни ценности. Той е категоричен, че само чрез културата и образованието можем да постигнем уважение и влияние.

"Но не съм човек, който споделя отчаянието, че всичко загива. Кризите са нормални, а светът твърде отдавна живее с тях и има опит. Нашето общество обаче страда от остра и конфликтна драматичност, която е в режим на комедия, фарс или абсурд", коментира още Явор.

Според него театърът остава водещ в арт индустрията, изследвайки характера, интимностите на душата, нейните страхове. Те са основен обект на интерпретиране и в най-новия му спектакъл "Жана" по текста на младата Ярослава Пулинович. Младата авторка разплита историята на жена около петдесетте, която силно мечтае да дари любовта си, но няма на кого.

"Тя преобръща този копнеж в социална и бизнес активност, постига успехи. Но вътрешният й проблем остава - защото има всичко, но не и най-желаното. Въпреки това обаче не признава, защото трябва да бъде силна. Но й липсва нежност. Чувствата и душата продължават да бъдат най-важното. Произведенията на изкуството са именно за това - за да не се отчуждим от собствената си човешка същност", твърди Гърдев.

"Жана" се върти премиерно на камерната в Народния на 11, 12 и 13 септември, на 16-и е в афиша на "Сцена на кръстопът" в Пловдив. В ролите са Светлана Янчева, Мартин Димитров, Елена Телбис, Владимир Пенев, Гергана Кофарджиева, Биляна Петринска, Йосиф Шамли... Музиката е на Калин Николов. В края на месеца Гърдев показва своя "Хамлет" на престижен Шекспиров фестивал в Полша.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай