Яна Титова се завръща в Народния

Яна Титова се завръща в Народния | StandartNews.com

Красавицата излиза в моноспектакъла "Глас", режисирана от свекър си Стоян Алексиев

Навръх Свети Валентин и Трифон Зарезан из столичния "Бродуей" любовни премиери ще бъдат мощно полети с вино. В събота Яна Титова излиза с моноспектакъла "Глас" на четвъртия етаж в Народния. Красивото момиче, което изгря в киното в "Стъпки в пясъка", "Кецове" и "Джулай", се завръща триумфално на сцената след няколкогодишен антракт. Преди време Яна напусна академичната трупа, за да последва Александър Алексиев в Лондон. Сега тя е в кожата на Виктория - дубльорката на Мария Калас, чакаща звездния си миг, за да се изяви. Режисьор е Стоян Алексиев, свекърът на Яна.
"За някои голямото изкуство е съдба, за други - проклятие. Но провалът дебне неумолимо и едните, и другите. Надарена с божествен глас, зашеметяваща, ранима и опасна, Виктория приема да играе сянката на великата Мария Калас в продължение на години. Една трудна игра, която не е за всеки. Особено сега, когато Калас е вече мъртва. Каква ще е новата роля на Виктория? Самоиронична, гротескна или трагична? Да изиграеш себе си понякога е по-страшно от това да играеш някой друг. А часът на последния концерт безмилостно приближава", коментира Стоян.

"Глас" е една от първите ми пиеси и първата монодрама, която написах. Появи се ненадейно и не спря да ме изненадва до самия си финал. Това бе от ония не толкова чести случаи в писането, когато още от началото героят се ражда пълнокръвен и завършен, проявява характер и собствена посока - и на автора не му остава друго, освен да му се довери и да го следва. Точно тази неистова воля най-силно харесвам у Виктория Глас. Абсолютният отказ да се съобразява с обстоятелствата. Често са ме питали с какво ме е привлякла толкова популярната личност на великата Калас. Ами с нищо. Защото "Глас" изобщо не е за Калас. Тя е за онези уж невидими хора в изкуството, без които то изобщо не би съществувало. За техните
незабележими драми. За смехотворните им страхове. За трагичните им провали. За обречените им битки, от които никой не се интересува и които винаги изглеждат изгубени още преди да са започнали. Виктория Глас обаче печели своята битка. И го прави елегантно, нахално, с люта самоирония и своеобразен финес. Вероятно защото няма какво да губи. И защото най великите победи се печелят именно от обречените", разкодира посланията си Елена Алексиeва. В края на февруари в Театър 199 пък ще извадят премиерата на друга нейна пиеса - "Фантомна болка", режисирана от Възкресия Вихърова. Стоян Алексиев отново е в епицентъра на драматургичния екшън по Елена - този път като актьор.

На 12 и 14 февруари в Армията играят "Стреляйте по артиста" по "Лес" от Островски - версия и постановка на Николай

Ламбрев-Михайловски. Музиката е на Дони, пластиката е на неговия добър приятел и съратник в азиатските преживявания Александър Илиев. Изненадата се казва Калин Врачански, който се очаква да направи отличен дует с Георги Къркеланов. Те са пътуващите аркашки, Трагикът и Комикът, Щастливцев и Нещастсливцев, които безжалостно разголват актьорската природа. Но това никак не им пречи да се прекланят пред духа, издигащ човека на изкуството. Техен антипод са "господарите на живота" с власт и пари. Антоанета Добрева-Нети е Раиса Гурмижска - стопанката на имението, където се развива действието. Александър Дойнов е простакът новобогаташ Восмибратов. Радосвета Василева и Стойко Пеев са от тежката кавалерия, а младоците са Влади Виолинов, Йордан Ръсин и Яна Бобева. "Лес" е от най-съвършените и най-сложните класики - неслучайно шества 144 години по световните сцени.
На 14 февруари фенове на Мелпомена, Талия и Бахкус ще се съберат на площад "Славейков". В общинския театър "Възраждане" Диана Добрева представя "Къщата на гнева" - по текстове на Лорка (основата е "Домът на Бернарда Алба"), поеми на Рафаел Алберти и Мигел Ернандес.

Това е историята на осем жени, затворени в една къща и принудени да живеят в траур, загърбвайки всяка частица удоволствие и радост от живота. Те вехнат, раздирани от бурите, които техните емоции предизвикват. Любовта като копнеж и мираж присъства най-осезаемо в цялото представление и в същото време е забраненият плод, заради който се погубват животи.

Диана посвещава новата си творба на майка си - актрисата Елизабет Карагеоргиева. Преди да си отиде от грешния ни свят преди пет години, тя играе във "Възраждане" в продължение на 15 години. Забележителните костюми, сценография и грим също са дело на Диана и придават на спектакъла истински завършен вид.
"Разказът е за неистовия стремеж на човека към свободата, към бреговете на непознати морета, за смисъла, когато ти се отнеме - да обичаш и да бъдеш обичан, за любовта като възможен сън и невъзможен живот, за диктатурата и бунта на свободната воля, за гнева, роден в самота", коментира Добрева.

"Срещу течението на Хъдсън" е премиерата в "Сфумато" по текстове на Селинджър и Тенеси Уилямс - проект от Малкия сезон, копродукция с НАТФИЗ. Режисьори са Борис Кръстев и Боян Крачолов от класа на Иван Добчев. Сред актьорите е и Каталин Старейшинска, успешната Антигона на професора.

Топмодел написа книга за деца

Топмоделът Гери Дончева, която се пробва и на рап сцената, отново е в ролята на детски автор. Тя представи втората си книжка "Приказни истории - телефон". Публиката видя за първи път и видеото към нея. Вокалите в песента се изпълняват от Мариета и талантливите деца от Lipa - академия за сценични изкуства за деца от 4 до 19-годишна възраст, филиал на лондонската институция за висше образование, основана от сър Пол Макартни. Румънеца и Енчев подкрепиха акцията, като първият има принос и в композицията на песничката. Вторият пък доведе синовете си Георги и Александър. Тук бяха и балеринките от школата на Маша Илиева, Нанси Иванова от клуб по художествена гимнастика "Левски" и още сума ти невръстни таланти.

"Пепеляшка" в "Арабеск"

Звездите на "Арабеск" представят на 14 февруари премиерата на "Пепеляшка" по Прокофиев. Хореографията е на Мариана Крънчева, която търси логичен отговор на въпросите, вълнували я като дете - защо обувката е ставала само на Пепеляшка, нима принцът би се оженил за всяко момиче, което я обуе, това ли е предметът, който определя съдбата на всяка любов... Затова в принцът не иска Пепеляшка да пробва обувката. Той харесва момичето, което се впечатлява от неговите рисунки и изкуство, а не от това, че той е принц. В новия спектакъл танцът и театралното изкуство са преплетени. Любопитен е образът на феята - стара и загубила паметта си жена, изпълнен от актрисата Анна Петрова, която през цялото време се опитва да си спомни и разкаже историята на Пепеляшка, за да върне силата на своята вълшебна пръчица. Тя обърква разказите си и вмъква Баба Яга, Червената шапчица, Пипи Дългото чорапче.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай