Всички четат Блага Димитрова

Всички четат Блага Димитрова | StandartNews.com

В чест на 8 март "Гринуич" пусна "дамска" класация

Иванела Самуилова и Людмила Филипова са в топ 3 на най-търсените авторки у нас

И до ранена, разбита гръд
чистите извори да защитаваш -
просто, за да съществува светът.
Горда съм, че съм жена.

Това пише Блага Димитрова в "Жена" - една от многото й възхвали на нежната част от човечеството. Един от най-силните лирични гласове в литературната ни история, с когото се разделихме през 2003-а, е също толкова мощен и днес. Неслучайно Блага Димитрова е най-продаваната родна авторка за миналата година. Тя оглави класацията на "Гринуич", като топ 10 е направен въз основата на продадените екземпляри от всички заглавия на всяка от авторките от 8 март 2015-а до 7 март 2016-а. Освен многото стихосбирки на Блага, в книжарниците се харчат с пълна сила и четирите й романа - "Пътуване към себе си", "Отклонение", "Лавина" и "Глухарчето". От голяма тройка дами в поезия - Елисавета Багряна, Дора Габе и Блага Димитрова - само вицето на Желю Желев е в топ 10. Челните места се допълват от Иванела Самуилова и Людмила Филипова - и двете се радват на силно вдъхновение и са доста плодотворни. Иванела има пет книги на границата между наръчници за самопомощ и фикцията. В търсене на Бог, любовта и чудото на живота, нейните истории са най-вече за женската аудитория. Людмила от 2006-а насам е издала девет романа. Последният от тях, "Пътуване до Края на света", който проследява приключението й "Антарктида", съдържа близо 500 фотографии, правени от нея.

Сред най-четените еви се нареждат още Теодора Димова, Милена Фучеджиева, Леа Коен, Здравка Евтимова. Най-новата дама в нежното братство е Катерина Хапсали, чието "Гръцко кафе" - провокирано от лична трагедия, се превърна в голям хит на родния пазар. Донякъде автобиографичен, чрез него Катерина се опитва да преживее внезапната смърт на съпруга си. Очаква се скоро да излезе и новият роман на Екатерина - "Сливовиц". Главният герой в него е журналист, а действието ще прескача между САЩ и бивша Югославия. На девета позиция е емигрантката Ружа Лазарова, която живее и твори в Париж и пише на френски. Десета е Бойка Асиова.

От световните дами в литературата у нас най-продавана е Харпър Ли с нейния единствен роман "Да убиеш присмехулник" и неговото продължение "И страж да бди на пост", което всъщност е по-ранна версия на американската класика, обявяван на няколко пъти за номер едно на Щатите. След нея е Изабел Алиенде, чието всяко ново заглавие я поставя в световния топ 10. Следва я сензационната американка Дона Тарт. Елиф Шафак, която дълго беше най-продаваната писателка у нас, е на четвърто място тази година. И, разбира се, идва и Джоан Роулинг. Тя оглавява клуба на дамите с най-високи доходи в света. Там са още Нора Робъртс, Вероника Рот, авторката на суперусешната тийн поредица "Дивергенти", Сюзан Колинс с нейните "Игрите на глада", Е. Л. Джеймс, авторката на скандалната еротика "50 нюанса сиво". В класацията на "Форбс" за 2015 г. Вероника Рот заема трета позиция, Даниел Стийл - четвърта, Джанет Еванович - шеста, Джоан Роулинг - седма, Нора Робъртс е девета.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай