Виенската филхармония на 1 януари. Ще бъде ли залата пак празна?

Миналата година Златната зала в Музикферайн остана без публика заради ковид

Виенската филхармония на 1 януари. Ще бъде ли залата пак празна? | StandartNews.com

В Златната зала на виенския Музикферайн на 1 януари ще се състои традиционният Новогодишен концерт на Виенската филхармония. На диригентския пулт за трети път ще застане Даниел Баренбойм, а в залата отново ще има публика.

Над 50 милиона зрители в повече от 90 страни по света ще гледат на живо Новогодишния концерт. У нас националната телевизия и националното радио ще го излъчат пряко от 12:15 ч.

След като миналата година Златната зала остана празна, в първия ден на 2022 г. изпълненията на Виенската филхармония отново ще са пред публика.

"Имаше много дискусии защо сме решили да допуснем само 1000 души. За нас това беше най-логичният начин да го направим. Щастливи сме отново да имаме публика", каза Даниел Фрошауер, директор на Виенската филхармония.

Концертът ще бъде под диригенстката палка на маестро Баренбойм. Съвместната творческа дейност на 79-годишния Баренбойм с Виенската филхармония започва още през 1965 г. През 2009 и 2014 г. той също е на диригентския пулт в Музикферайн.

"За трети път имам възможност да дирижирам Новогодишния концерт и това е нещо много, много специално. Не само защото започва нова година, не само защото се излъчва в целия свят. Чувствам се привилегирован да дирижирам този концерт. Мисля, че хиляда души в залата не е идеално, но е по-поносимо", сподели той.

Празничният концерт, който се провежда в първите часове на Новата година, традиционно представя вечната музика на композиторите от семейство Щраус.

Неотделима част от музикалното събитие е и украсата. От 2015 г. тя е с цветя, отгледани във виенските общински оранжерии. Украсяването на концертната зала започва още на 27 декември.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай