Виена бори коронакризата с Йохан Щраус

Новогодишният концерт остава

Виена бори коронакризата с Йохан Щраус | StandartNews.com

 

Виена твърдо е решила да започва следващата година не със страхове от коронавируса, а под звуците на Йохан Щраус и то в изпълнение на виртуозната Виенската филхармония.

Новогодишният концерт, който се провежда в операта всяка година на 1 янаури, няма да се отменя, съобщи световноизвестния оркестър вчера. Все още не е ясно дали в златната зала на „Мюзикферайн“ ще има публика, въпреки че билетите са разпродадени още през януари. По традиция новогодишните концерти на оркестъра завършват с „Радецки марш“ на Щраус, което е своеобразния поздрав на Виена към целия свят.

Знаково, на диригетския пул ще е легендарният Рикардо Мути, който сега работи в Чикаго. Той е почетен член на оркестъра във Виена от 10 години и досега го е дирижирал над 500 пъти, включително при тържествата в първите часове на 21-ви век.

Рикардо Мути бе и диригентът на миланския оркестър при участието му в първия концерт в Италия след първата вълна на пандемията през юни. Тогава той обяви, че се включва в програмата, за да вдъхне надежда чрез културата в страната, която пострада много силно при избухването на кризата с коронавируса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай