Вежди раздаде наградите за 24 май

Вежди раздаде наградите за 24 май | StandartNews.com

Музиканти, актьори, писатели и археолози пяха "Върви, народе, възродени"

Рашидов връчи "Златен век" с огърлие на Недялко Йорданов и Георги Мишев

Вежди Рашидов вчера връчи награди на 54 творци в изкуството и културата - за заслуги и по традиция в навечерието на 24 май. Арт министърът поднесе "Златен век" с огърлие и грамота на поета, драматург и режисьор Недялко Йорданов и на писателя сценарист Георги Мишев. "Забравихме съвета на дядо Славейков към сина му: "Пенчо, бре, чети!", който едно време беше в букварите ни. Най-младите ни Пенчовци не са много по четенето. Дано се обърне колелото. Дано се върне времето на четенето. Иначе няма бъдеще за когото и да било!", беше категоричен авторът на "Патриархат".

Със "Златен век" със звезда бяха отличени шефът на НИМ Божидар Димитров, археологът Казимир Попконстантинов, художниците Кеазим Исинов, Иван Газдов и Светослав Кокалов, режисьора Иван Ничев, шефът на Археологическия музей Людмил Вагалински, композитора Стефан Диомов. "За мен тази чест беше огромна изненада. Пожелавам на всички оптимизъм. Всеки от нас трябва да вярва в България", беше категоричен бащата на "Тониките".

"Във времената на високи технологии да говорим за театъра - едно от последните места на жива човешка среща и на смисъл", призова Маргарита
Младенова от "Сфумато", която получи "Златен век" - печат на Симеон Велики. Между останалите 32, които получиха същия приз, са музикантите Мими Иванова, Развигор Попов, Иван
Дреников, Михаил Букурещлиев, Константин Ганев, актьорите Васил Стойчев, Иван Налбантов, Елена Райнова, писателите Георги Константинов, Екатерина Йосифова, Федя Филкова, архитект Богоя Сапунджиев, Аделина Филева - шеф на градската галерия, реставраторите Светла Цанкова и Петя

Пенкова, библиотекари, педагози, археолози. С грамота са отличени деветима млади таланти. Сред тях са режисьорката Василена Попилиева, актрисата Весела Бабинова, която нашумя с "Нощна пеперуда" на Явор Гърдев в Народния, но играе и "Зад канала", детето чудо Крисия Тодорова, пианистите Хасан и Ибрахим Игнатови, които в момента са в Ню Йорк за концерти. Награди получиха още Фолклорният ансамбъл "Загоре" от Стара за неговата 60-годишнина, и Българската библиотечно-информационна асоциация.

"За мен тази чест беше огромна изненада. Пожелавам на всички оптимизъм. Всеки от нас трябва да вярва в България", беше категоричен Стефан Диомов.

"Няколко пъти чух да се казва, че времето е тежко. Стар мъдрец беше рекъл: "Има ли хора, ще има хлебарници и хляб". Докато народът е жив, ще съществува и духовност. Международната история се развива така, че попадаме в различни етапи. Сега сме в момент на деморализация на обществото. Но неслучайно светът казва, че изкуството е вечно. Само ние сме временни. А то е вечно, защото е част от вас - светът ще ви гледа, светът ще ви слуша. Светът е голям и има нужда от думи. Дайте му образ. Усмихвайте се преди прекрасния празник. Творете и оставете посредствеността, която говори много. През това време талантливите работят, създават произведения. Благодаря ви, че ви има", каза Вежди Рашидов. След заключителното му слово всички изпяха на крака "Върви, народе възродени"

Руси Чанев: Ние внасяме яснота

Понеже се намира в навечерието на празника на българската култура и на сцената на съответното министерство, човек, получил награда за своите лични постижения в тази област, би следвало да каже нещо благодарствено, кратко и умно. И понеже ви говори актьор, в думите му ще четат отблясъци на чужди мисли - с единственото собствено предимство да ги казва тук и сега.

И ето че благодарността е свързана с факта, че човек не е сам на света, отделен. Той е създаден, оплоден от останалите, с които е бил във връзка. Затова благодарността е към всички тях. Защото никой не може да бъде забелязан и да се определи, ако няма други.

Умните хора са казали, че мисията на човека е да внесе яснота на тази земя. Животът - хаотичен, мъглив и проблематичен - иска да бъде подреден и осветен. Затова се пее в песента: Напред, науката е слънце!

"Цялата работа на културата е интерпретация - изясняване, обяснение, тълкуване - на живота. Културата - изкуство, наука, политика - е коментар. Творението на културата подрежда хаоса на живота", казва Ортега-и-Гасет. Иначе всичко под краката ни би било случайно, объркано, несигурно. И всички "почини с размах" ще гаснат.

Изяснявайки, създаваме някакви морални принципи, някаква стабилност, на която може да се стъпи и продължи напред. И когато настояваме за европеизацията на България, ние всъщност искаме придобиването на нова форма на култура, различна от тази на другите европейци. Искаме българското интерпретиране на света.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай